Sheermal- Persiska tekakor med saffran

Luftiga persiska tekakor med saffran och kardemumma. Brödet är mjukt, sött och saftigt, påminner nästan om lussebullar i smaken. Perserna serverar gärna sheermal som fikabröd med en kopp. Ljuvligt bröd som även kan avnjutas med yoghurt eller smör. 
sheermal

12 st sheermal
ca 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
12 g torrjäst
5 dl ljummen mjölk
3 dl socker
50 g smält smör
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
2 msk olja till pensling av bunken
Pensling:
0,5 g saffran
2 msk varmt vatten
1 äggula
Garnering:
0,5 dl sesamfrön
TIPS! Du kan tillsätta 1 tsk rosenvatten i saffransvätskan om du gillar smaken.

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk och låt stå i 10 min i rumstemperatur. Tillsätt socker och smält smör, rör om. Häll i kardemumma och salt, blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda ordentligt tills degen är smidig. Degen ska varken vara kladdig eller kompakt. Ha inte i mer mjöl än nödvändigt. Knåda degen i minst 10 minuter, gärna i bakmaskin. Pensla en rymlig bunke med olja och lägg i degen. Täck med plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i minst 3-4 timmar, gärna i längre. Jag lät min deg jäsa i 14 timmar, den kan stå i rumstemperatur upp till 20 timmar, se bara till att täcka bunken ordentligt med plastpåse så den inte torkar ut.

Lös upp saffranet i kokhett vatten, täck saffransvätskan och låt stå 1 timme innan pensling. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Dela sedan varje degbit i 3 delar, du kommer alltså att skära ut 12 st lika stora bitar. Täck dem med bakduk. Mjöla bakbordet med lite mjöl, tryck ut en degbit med händerna och kavla sedan till en rund kaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och nagga sedan ovansidan med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 min.

Värm ugnen till 200°. Blanda saffransvätskan ordentligt med en äggula. Pensla brödet saffranet och strö på sesamfrön. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut och låt svalna under bakduk. Bröden är allra godast nybakade och varma. Servera som tekakor med en kopp te och turkisk yoghurt eller smör. Frys gärna in bröden som blir över, de håller sig i frysen upp till 3 månader. Bara att värma några sekunder i micron innan servering.

tekakortekakor20161029_104503-0120161029_103522-01
sheermal-5 sheermal-2

Join the Conversation

  1. Taaaack. Älskar det.

  2. Nathalia says:

    De här tekakorna ska jag definitivt baka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close