Smaksatt olivolja och vinäger

Jag älskar olivolja och det ringlas flitigt över maten i mitt kök. Vinäger är också en favorit i bland annat salladen. Här kommer två smaksatta sorter som är fantastiska att ha i sallader eller som en dippa. Vinägern har en asiatisk touch över sig och det är mycket sting i den. Olivoljan påminner om de Italienska smakerna och den är fantastiskt god att ha i salladen eller att servera med en bit nybakat bröd. Vackra att ha framme på köksbänken eller att ge bort i present.
07
Örtkryddad olivolja, 1 liten flaska
2 msk valfria torkade örter (jag blandade basilika, timjan, oregano och persilja)
2 vitlöksklyftor, finhackade
3-4 dl olivolja av bra kvalité

Blanda ihop allting. Klart! Ju längre oljan får stå desto godare. Blanda i salladen, ha i marinaden, ringla över mezza, eller doppa en bit nybakat bröd med balsamico i oljan. Gillar du hetta kan du blanda i lite chili i flaskan. Du kan ha andra örter i olivoljan, tex färska timjan- eller rosmarinkvistar. Även riven citronskal är gott att ha i.
123

Asiatisk vinäger med sting, 1 liten flaska
3 dl vitvinäger
1 tsk salt
1 tsk råsocker (vanligt socker funkar också)
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm bit ingefära, strimlad i fina bitar
1 myntakvist (går att uteslutas)
0,5 rödlök (finhackad)
3-6 färska hela små chili (tex piri piri, hittar du inte färska kan du ta torkade)
1-2 finhackade små chili
6 st svartpepparkorn

Koka upp vinäger, socker och salt i 1 min. Stäng av värmen och låt kallna. Skär ett litet snitt i de hela chilin om du vill ha en väldigt stark vinäger annars hoppa över det och behåll dem som de är. Lägg alla ingredienser i en ren flaska och häll över den kalla vinägern. Du kan tillsätta mer vanlig vinäger över om flaskan är halvtom. Skaka flaskan och låt stå i rumstemperatur i ca 2 dagar och förvara sedan i kylen. Håller sig i kylen upp till 7-10 dagar. Vill du förlänga hållbarheten på vinägern utesluter du löken. Då håller den sig i upp till 1 månad. Om den är för stark vid servering kan du späda ut den med lite risvinäger och den som en dippa eller sås vid asiatiska rätter. Vårrullar passar utmärkt till, recept hittar du HÄR!
12
34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close