Smördegspiroger med kyckling

Jag har många favorit recept men dessa ligger ganska högt upp på favoritlistan. Dom är så goda! Frasiga smördegspiroger med krämig kycklingfyllning. Du kan variera dessa i det oändliga, ta helt enkelt det som finns hemma i kyl och skafferi. Majs, paprika, champinjoner, chili… det är bara att använda fantasin. Dessa finns alltid med på buffén när jag har gäster, en favorit!
21

10 st smördegspiroger
10 st små smördegsplattor, ca 12×12 cm (finns i frysdisken i de flesta livsmedelsbutiker)
3 st kycklingfiléer
300 g färsk ost (tex philadelphia)
1-2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök eller 1 lök
2 tsk örtsalt eller vanlig salt
0,5 dl finhackad persilja
Pensling och garnering:
Ägg
Sesamfrön, solrosfrön, salladskrydda, torkade örter (välj fritt)

Gör såhär:
Skär kycklingen i små tärningar, ca 1 cm. Stek i olja tills de får lite färg. Pressa över vitlök, blanda i lök och persilja. Krydda med salt och peppar. Stek en stund till (tills kycklingen är genomstekt och löken mjuknat). Låt svalna och blanda sedan i färskosten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Värm ugnen till 210°. Lägg ca 1 msk fyllning i smördegsplattor (ca 12×12 cm). Vik till en triangel, nyp ihop degen med en gaffel. Se till att de stängs ordentligt så pirogerna inte öppnas upp under gräddningen. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på valfri garnering.

Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min. Se till att smördegen blir genomgräddad för bästa resultat. De blir härligt frasiga och puffiga.
Ta ut och servera med sallad, gärna en klick ajvar relish. De är goda både varma och kalla.
2015-07-08 23.57.213
567
89

Join the Conversation

  1. Hej!
    Tack för en inspirerande sida! Har spanat in flera recept jag skall testa framöver 🙂
    En superkorkad fråga kanske men skall smördegen vara helt tinad och rumstempererad? Eller skall den vara kall fast inte helt frusen så att man kan böja den? Jag har aldrig gjort något med smördeg så vet inte hur man brukar göra.
    Mvh Anna

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀 Va kul att du gillar min sida. Hoppas att du blir nöjd med recepten. De ska vara upptinade och mjuka. Tillräckligt mjuka så du kan vika dem utan att de går sönder. Är dom fortfarande djupfrysta går de nämligen sönder när man viker dem. Det funkar med både kalla och rumstempererade plattor, så länge de har mjuknat. Lycka till 😀 Mvh Zeina

    2. Zeina Author says:

      Hej 😀 Va kul att du gillar min sida. Hoppas att du blir nöjd med recepten. De ska vara upptinade och mjuka. Tillräckligt mjuka så du kan vika dem utan att de går sönder. Är dom fortfarande djupfrysta går de nämligen sönder när man viker dem. Det funkar med både kalla och rumstempererade plattor, så länge de har mjuknat. Lycka till 😀 Mvh Zeina

  2. Shelan says:

    Hej
    Kan man frysa in dem ?

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂 Det kan man göra fast smördegen kommer att vara mjuk istället för frasig när du tinar upp dem. Mvh Zeina

  3. tror du man kan ha lite curry i de eller det kanske inte blir så gott

    1. Zeina Author says:

      Jo men visst kan det funka bra 😀 tror att det blir kanon!

  4. Margareta says:

    Hej. kan man frysa in dom ogräddade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close