Sötsur lax med sparris

Lättlagad och saftig ugnsbakad lax med sparris och sötsur sås. Laxen är lika smarrig att serveras kall som varm. Njut av rätten precis som den är eller servera med ris, potatis, sallad eller något annat gott som tilltalar dina smaklökar.

6 portioner
6 st portionsbitar lax (ca 1,2 kg)
2 st knippen sparris
Sötsur sås:
2-3 msk chilisås (valfri sort. Tex gochujang, sambal oelek eller chilisås. Jag använder gochujang)
3 msk honung
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 liten knippe persilja
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1,5 tsk salt

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Riv skalet från citronen i en liten skål, riv vitlök över, tillsätt sedan finhackad persilja, honung, chilisås, olja och salt. Blanda noga.

Lägg lax i en ugnsform. Lägg sparrisen bredvid laxen. Bred den sötsura såsen över laxen och sparrisen. Skiva citronen och lägg över laxen. Tillaga sedan mitt i ugnen i ca 18 min. Servera laxen som den är med sparrisen eller med ett annat gott tillbehör.

Join the Conversation

  1. Baboucar says:

    Trevligh mycket fint

  2. Ann-Charlotte Lindvall says:

    Kannan tillaga denna rätt i i direkt värme på grillen?

  3. Ann-Charlotte Lindvall says:

    Kan man tillaga denna rätt i indirekt värme på grillen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close