Sulu köfte- Turkiska köttbullar i tomatsås

Saftiga köttbullar med smak av bulgur i tomatsås. God och lättlagad turkisk husmanskost. Köttbullarna vänds i mjöl innan de droppas ner i tomatsåsen, mjölet ger en saftig yta på köttbullarna och gör även tomatsåsen krämig.

4-6 portioner
Köttbullarna

500 g färs (kött- eller vegofärs)
0,5 dl finmalen köftelik bulgur (läs tips nedan)
1 liten lök
3-4 msk finhackad persilja
1 ägg
2 tsk paprikapulver
Ca 1,5 tsk salt
2 krm svartpepppar
Ca 0,5 dl vetemjöl att rulla köttbullarna i
Tomatsåsen:
1 lök
400 g fast potatis
Ca 5 msk tomatpuré
8 dl vatten
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk fond
Salt & peppar
Olja till stekning
Serverinsförslag:
Smörstekt ris eller ris med vermicelli
Coban salata
TIPS! Köftelik är riktigt finmalen bulgur som gör köttbullarna saftiga och ger en god smak. Hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer råvaror från Mellanöstern. Du kan ersätta bulgurn med ströbröd. Det ger inte samma smak men köttbullarna blir saftiga.

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Hacka lök och persilja fint. Lägg alla ingredienser till köttbullarna förutom vetemjöl i en bunke. Blanda ordentligt och låt sedan smeten svälla i ca 10 min. Rulla små fina köttbullar och rulla sedan köttbullarna i vetemjöl. Skaka av överflödig mjöl från köttbullarna och ställ åt sidan.

Gör tomatsåsen. Hacka lök i små tärningar, skala och hacka potatisarna i bitar. Hetta upp olja och stek löken tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt potatis och stek lite snabbt. Vänd sedan i tomatpure, paprikapulver och stek lite till. Tillsätt kokhett vatten, smula i buljong och droppa försiktigt i köttbullarna. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra under lock i ca 15 min, tills köttbullarna är klara och potatis har mjuknat.

Join the Conversation

  1. Nadja says:

    Hej Zeina, Jag undrar hur många st potatis är 400 gram ? 🙂

    1. Christian says:

      Det är någonstans mellan 3-4 normal stora potatisar

  2. Shoira says:

    Hej Zeina.
    Jag undrar om man kan steka köttbullarna först för och sen lägga dem i såsen? Känns som at dom blir för mjuka av att bara koka dom?

  3. Anonym says:

    Hej. Har provat denna rätten innan och det var verkligen suuuper gott men 15 min koktid räcker inte för potatisen att blir klara. Samma sak men din massaman curry där är oxå koktiden för kort.

    1. Sabina says:

      Jättebra och sååå gott!!!

  4. Testade och koktiden stämde inte kokade typ 25 min plus det smakade ingenting. Fick improvisera själv med kryddor !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close