Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet

Treveckorssallad är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den är så god att den brukar gå åt i ett nafs hemma hos oss!

GLÖM INTE ATT FÖLJA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR!

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Join the Conversation

  1. Älskar dina recept! Den här salladen måste jag pröva. Jag gör en variant som är magiskt god http://attlevasunt.se/gor-en-god-och-mycket-nyttig-rakostsallad

    Kram!

  2. Martin says:

    Hej! Jättegod sallad dock så upplever jag att salladen blir lite besk efter någon vecka. Tips eller förslag på hur jag kan undvika detta? Annars en fantastisk matsida som jag prövat och kommer att pröva fler recept från, tack!!!

    Martin

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack snälla 😀
      Det kan vara vitkålen som har påverkat smaken, vissa kan ha en besk eftersmak. Hoppas att det blir bättre nästa gång 😀

  3. Jenny says:

    Tips på vad man skulle kunna byta ut morötterna i salladen mot!?!?

    1. Zeina Author says:

      Det går bra att utesluta dem helt och ha i mer vitkål 😀

    2. Anonym says:

      I

  4. Mikaela says:

    Nu vet jag hur jag INTE ska strimla nästa gång jag gör den här salladen.. Jag försökte strimla med matberedaren, men det blev bara gegga utav paprikan och purjolöken.. jaja, den fick åka ner i en burk i alla fall! Ska pröva med min mandolin nästa gång ^^

    1. Lotta Yltéus says:

      Hej, såg din kommentar. Hacka paprikan med kniv ist. Blir bättre resultat.

      1. Anonym says:

        frys skerna sen strimla

  5. Tony Wieslander says:

    Hej!
    Är sockret även för hållbarhetens skull?
    Eller skulle det funka med honung?
    Mvh Tony W

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Sockret är för hållbarhetens skull men om man inte planerar att bevara salladen i 3 veckor så funkar det bra med honung 😀

  6. Therese says:

    Hej, vad kan man ta om man inte kan få tag på salladskrydda?

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Ta vilka torkade örter som helst som du tycker smakar gott 😀 Tex örtsalt, oregano och persilja passar fint i salladen.

    2. Sara Ekström says:

      Hej, jag skulle säga örtsalt eller en blandning av dina torkade favorit örter. Om du använder örtsalt, tänk på att ta mindre vanligt salt så det inte blir för salt.
      Vi har bytt Purjo till Salladslök.
      Någon gång tog jag palsternacka i också. Gick jättebra. Detta är en fantastisk sallad!
      Den håller säkert i 3 veckor men så länge räcker/finns inte ens en dubbelsats kvar, den är för god!!
      Tack Zeina!

  7. Har gjort denna sallad många gånger då den är succé hä hemma Idag var min vanliga olivolja slut Tog då min olivolja som är smaksatt med citronDet blev ännu godare

  8. Maria says:

    Jag tycker dressingen blir för sur. Använde äppelcidervinäger. Kan man minska? Jag blir lätt sur i magen av sura saker så vill helst göra den mildare.

  9. Hej! Går det bra med bara olivolja, eller måste man ha i rapsolja?

    1. Zeina Author says:

      Olivolja funkar jättebra!

      1. Har letat efter ett bra recept på veckosallad länge! Nu har jag äntligen hittat det! Superbra recept! Tack!!!

  10. Birgitta Sjostedt says:

    Din blog och dina recept är otroligt inspirerande. Jag är en äldre tant, men gillar nya spännade maträtter.
    Och tack att du lägger till ersättning om det är någon spec krydda.
    Denna sallad har jag provat 2 ggr, med kål plus det som fanns hemma för dagen i kylen. God!!

  11. Johanna says:

    Denna sallad är verkligen så god! Gör den gång på gång.

  12. Hanan says:

    Hej! Kan man ha i pak choi och utesluta paprika? Spännande att testa!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Absolut. Funkar alldeles utmärkt. Så gott med pak choi 😀
      Berätta gärna hur resultatet blev. Lycka till

  13. welma rozetta says:

    Hej vitkålssalladen verkar jättegod. Men jag undviker raffinerat socker om jag kan, går det bra med honung ( jag har eko-honung från gård i min närhet.)

    1. Eleonore Edvinsson says:

      Hej!
      Funkar det att ha färsk persilja i samt citron?
      Med vänlig hälsning, Eleonore

  14. Katarina Svanberg says:

    Hej!
    En verkligt smakfull vitkålssallad! Den håller bra i kylen samt passar bra tillsammans t.ex rostbiff o.potatisgratäng.
    Tack, för receptet!

  15. Caroline Widegren says:

    Hej, Står mitt i natten och gör den här salladen. Finns en anledning till det, alltså att jag står mitt i natten. Men, du bör klargöra att det behövs mer än en stor bunke för att rymma alla grönsaker. En bunke på ca 8 liter eller två à 4 liter, samt att det faktiskt behövs dubbelt så mycket dressing. Annars helt super och så god 🙂

    1. Lilian says:

      Använder en kraftig. Plastpåse när jag blandar allt sen häller jag upp på burkarna!

  16. Hej. Gjorde den här treveckorssalladen för några dagar sedan – så god!! Perfekt att ta med i en burk brevid till matlådan till jobbet. Tack för alla goda recept, tittar varje dag vad för nytt du tipsar om

  17. Vilken matbredare använder du dig av Zeina?

  18. Jennie says:

    Vilken del av purjolöken använder du? Eller lite av båda?

  19. Helén says:

    Har precis hittat denna sida. Fantastisk! Fråga:
    Kan man göra denna med grönkål istället? Min mage blir smått vansinnig av vitkål.

  20. Miriam says:

    Kan man ha i spetskål istället för vitkål

  21. Ingalill says:

    kål o morötter i matberedaren…. paprika o lök blir bäst om man skär med för hand.

  22. Malin says:

    Hej
    Jättegod sallad! Glömde dock värma på dressingen innan jag blandade den med salladen. Påverkar det hållbarheten?

    1. Zeina Author says:

      Nej det påverkar inte hållbarheten 😀

  23. Zakariyas says:

    Hej
    Tack för en jättegod sallad…. Undrar dock hur många kcal / 100 g innehåller denna sallad?

  24. Ann-Sofie says:

    Hej vad kan man byta ut paprikan mot

  25. Sabina says:

    Älskar denna salladen men jag undrar om den går att göras med spetskål istället för vitkål?

    1. Angelika says:

      Det gick utmärkt med bara spetskål och morot, valde äppelcidervinäger och olivolja med citronsmak samt spädde med lite vatten för att få ner allt under ytan

  26. Milla says:

    Kan man ha vanlig ättika i stället och i så fall:hur stark ska ma göra lösningen? Eller kan man använda färdig inläggningsättika?
    Vad är det för kryddsalt som du använder i dina recept? De kan ju ha olika sammansättning och påverka slutresultatet smakmässigt.

    1. Tuna Lundén says:

      Jag gjorde 3 veckor sallad med 12 % ättika gör efter receptet på flaskan och det räcker med den blandningen som är till pressgurka. Vill man ha mer så dubblar man. Och man kan ha i mycket dill eller persilja i treveckorssallad en. Jag tycker att salladen är godast när den får dra över natten. Lite salladskrydda i så blir den perfekt.

  27. Gjorde denna för första ggn igår. Tror den är slut imorgon! Fantastiskt god!

  28. christer says:

    Bästa tipset från TV!!! Den är en kanonsallad!
    Christer A

  29. Elionor Gustafsson says:

    Har gjort denna flera ggr och älskar den trodde jag hade vitvinsvinäger hrmma, men icke. Men hade precis köpt en flaska sherryvinäger till sommarens gazpacho så testade med det istället och blev supergott! Kan starkt rekommendera den!

  30. Jan arne says:

    Hej jag undrar bara varför värmer man dressingen?
    Mvh jan

    1. Anonym says:

      det bli mera krispig

      1. Veronica Carlström says:

        Snarare sockret som ska lösas upp

  31. Angelika says:

    Jag provade med bara spetskål (mycket mildare och lite sötare än vitkål) och strimlade morötter.
    Olivoljan valde jag en med citronsmak, och så äppelcidervinäger.
    Har bara tjuvsmakat ännu så länge då den fortfarande är varm.
    Men det lilla jag smakade på var jättegott .

  32. Gunilla says:

    Kan man använda denna som grund till Cole slaw?

  33. Agneta says:

    Hej. Treveckorssallad. Går det att byta ut vinäger mot ättika 12% i lagom mängd. Påverkar det “nyttigheten” och hållbarheten?

  34. Jag köper olika grönsaker varje gång jag gör den här salladen. Lite variation. Däremot hackar jag i ingefära, som jag lägger i ” dressingen ” + att jag tjoffar i chili. Det blir lite styrka på allt. Först hade jag i gari, eftersom jag hade det hemma, nu blir det färsk ingefära. Tar i väldigt lite socker, eftersom vi inte är så förtjusta i en massa sött.

  35. Kerstin says:

    Jättegod sallad men glömde saltet, är det viktigt att ha med för hållbarheten? Gav bort en av burkarna, de är nöjda med salladen utan saltet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close