Ugnsbakad pilaff med kyckling Balkan style

Det här mina vänner är en utsökt risrätt från Balkan som ni bara måste testa. Riset tillagas i ugn med kyckling. Ljuvlig! Det finns olika sätt att laga rätten på, vissa föredrar tex att koka kycklingen i buljong istället för att grilla i ugn som jag har gjort. Riset kan också varieras efter smak och det som finns hemma, du kan tex ta jasminris eller basmati. Jag tycker att rundkornigt ris som grötris blir godast. Man kan även tillsätta mer grönsaker eller behålla den enkel som jag har gjort.

4-6 portioner
4 st kycklingklubbor
4 dl grötris
1 gul lök
2 st morötter
Ca 2 tsk örtsalt
2 tsk paprikapulver
2 st buljongtärningar eller 2 msk fond (välj sort efter smak, jag tog grönsaksbuljong)
Salt & svartpeppar
Smör och olja till stekning
7 dl kokhett vatten
Serveringsförslag:
Shopska sallad
Creme fraiche
Ajvar

Recept på vegansk ugnsbakad ris Balkan style hittar du HÄR!

Gör såhär:
Krydda kycklingen runt om med örtsalt, paprikapulver, svartpeppar och rapsolja. Gnid in alla kryddor ordentligt i kycklingen och lägg i en ugnsform. Låt stå medan du värmer upp ugnen. Värm ugnen till 200°. Baka kycklingen mitt i ugnen tills den är färdiglagad, ca 35 min. Under tiden kycklingen tillagas kan du förbereda riset och grönsakerna

Lägg riset i en skål, häll över ljummet vatten och rör runt i skålen med händerna. Sila bort vattnet och gör om samma procedur ca 4 ggr, tills vattnet klarnar och inte känns lika grumligt. Detta gör du för att skölja bort stärkelse från riset, då klibbar inte kornen ihop lika lätt. Täck sedan riset med kallt vatten och låt stå i blöt i 30 min.

Skala morötterna och löken. Hacka löken i små tärningar och morötterna i mellanstora tärningar. Hetta upp en rejäl klick smör och olja i en stekpanna. Stek löken tills den får färg och mjuknar. Vänd i morötterna och stek lite till. Dra bort stekpannan från värmen. Sila av riset ordentligt och vänd ner i stekpannan med lök och morot.

Ta ut kycklingen från ugnen. Lägg kycklingen på ett fat och ställ åt sidan. När kycklingen har svalnat täcker du den. I samma form som du har tillagat kycklingen lägger du riset, skölj inte ur formen, safterna från kycklingen kommer att ge riset en god smak. Lös upp buljongtärningarna i kokhett och häll över riset. Blanda runt allting försiktigt utan att du krossar riskornen. Smaka på buljongen, smaksätt med salt efter smak och 2 krm svartpeppar. Det kan hända att du inte behöver smaksätta med salt, buljongen och kryddningen från kycklingen kanske räcker, smaka dig fram.

Täck formen med ett lock eller folie. Ta in mitt i ugnen låt bakas i 10 min på 200°, sen sänker du värmen till 175° och låter riset tillagas i ytterligare ca 15-20 min. Ta ut formen från ugnen och ta bort locket, tryck in kycklingen bland riset och baka i ugnen i ca 5-6 min utan lock. Servera med önskat tillbehör och njut!

Join the Conversation

  1. Kamal says:

    Du är så himla duktig och framåt! fortsätt med det här ! jag gillar dina receptet!

  2. Tanja says:

    Denna rätt står i ugnen nu å skall bmi soännande att se riset bakas utan vätska.

    1. Zeleykha says:

      7dl kokhet vatten är ganska mycket vätska.

  3. Hej Zeina!❤
    Undrar om man kan använda annat ris än just grötris?

    1. Pernilla says:

      Läs i texten innan receptet…

  4. En stor favorit här hemma Har lagat den hur många gånger som helst! Alla älskar den! Stort tack Zeina!

  5. TACK FÖR ALLA RECEPT! Nu har det blivit roligt att laga mat igen. Vänner undrar -Var har du hittar det här? Zenias svarar jag. Det mesta är lättlagat och sköter sig själv, dessutom fantastiskt till matlådor.

  6. Goda recept Var kan man köpa den runda formen med lock? Är den av aluminium?

  7. Anna Kettner says:

    Underbart recept. Har tweekat lite med mer grönsaker (saker i kylskåpet som behövde ätas, bladselleri, purjo, paprika, tomat samt saffran och ”indisk standardkryddning”.

    Älskar mat som slutar i en gryta/form.
    Och håller med första kommentaren Heja dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close