Uzbekisk plov

Plov är en av de mest populära rätter i Uzbekistan. Matig och läcker risrätt med kött, kryddor, morötter och chili. Kan serveras som en hel måltid med sallad och yoghurt. Kan även enkelt göras vegansk, ersätt köttet med kikärtor.

6 portioner
500 g lammstek utan ben eller grytbitar av nöt
4 dl basmatiris
1 hel vitlök
1 gul lök
3 morötter
1,5 tsk spiskumminfrön
2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 grönsaksbuljong
Olja till stekning
Torkade hela chilin (tex piri piri, kan uteslutas)
Ca 8 dl vatten
Salt & peppar
Garnering:
Sultanrussin eller berberibär

Recept på afghansk kabuli palaw hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Skär köttet i mindre bitar. Hacka lök i tärningar, skala och hacka morötterna i tunna stavar. Hetta upp olja i en gryta och stek köttet tills den får färg. Vänd i löken och stek tills löken mjuknar.  Vänd i spiskumminfrön, gurkmeja, korianderkrydda, paprikapulver och stek lite till. Vänd i morot, smula i buljong, salt och peppar. Stek nån minut.  Behåll vitlökshvudet helt, ta bort lite av det yttersta skalet men behåll ett lager skal kvar på vitlöken. Dela huvudet i mitten. Lägg ner vitlöken i grytan, tillsätt vatten och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt köttet puttra under lock tills det mjuknar.

Sila av riset. Ta ur vitlökshuvudet från såsen. Lägg riset över de stekta de stekta grönsakerna och köttet. Blanda ej, kött och morot ska ligga underst. Lägg vitlökshuvudet över riset, tryck ner det försiktigt, toppa med de torkade chilin. Häll över lite vatten som täcker riset med ca 0,5 cm.  Täck grytan med ett lock. Låt riset koka upp, sänk värmen och låt ångas långsamt tills riset är klart och har sugit åt sig vätskan, ca 15-20 min. Riset får inte bli överkokt eller klibbigt.

Blanda sedan riset med en gaffel. Stek berberibär eller russin nån sekund i smör eller olja. Lägg upp riset på fat och servera som en huvudrätt med sallad eller som tillbehör vid en gryta.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Det blev jättegott :). Går det bra att frysa in?

  2. Riktigt kul att göra men vart inget bra. Grytbitar nöt för mig är typ högrev, och det måste väl normalt puttra i ett antal timmar för att bli ätbart. Vore intressant att veta vilket kött som rekommenderas i detta recept för att slippa sega köttbitar, vill göra om , med rätt kött

    1. Stéphanie says:

      Hej Ulf
      Det står att Zeina använt sig av lammkött.

    2. Stéphanie says:

      Kalv framdel blir ganska mjuk efter kokning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close