Vegansk fesenjon med Oumph!

För ett tag sen la jag upp ett recept på fesenjan med kyckling här på bloggen. Jag ville även testa att göra den vegansk med Oumph. Det blev riktigt lyckat och gott! Jag serverade persiskt ris med tadig bredvid. Vilken festmåltid!  Fesenjan är en av de mest populära rätterna i Iran. Det är en sötsur gryta som innehåller valnötter och granatäppelsirap. Den ska koka länge på svag värme tills den nötiga smaken av valnötterna kommer fram och tills grytan blir härligt mustig och tjock i konsistensen.

6 portioner fesenjon
400 g valnötter
1 påse Oumph! the chunk ( 280 g, se bild)
1 gul lök
4 potatisar
2 morötter
Ca 2-3 dl granatäppelsirap
2-3 dl osötad granatäppeljuice (kan uteslutas)
2 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas)
Salt & peppar
Vatten
Tillsättning i grytan:
Citron och socker (justera mängd efter smak)
Servering:
Persiskt fluffigt ris– recept HÄR!
Persiskt ris med tadig– recept HÄR!
Persisk salladsfat– recept HÄR!
Berberibröd– recept HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Lägg valnötterna på en ugnsplåt och rosta dem mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna. Kör nötterna några varv i en matberedare tills de blir riktigt finhackade. Lägg dem i en kastrull och häll över ca 5 dl hett vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda på medelvärme under lock i 30 min. Rör om med jämna och se till att nötterna inte fastnar och bränns vid i botten av grytan.

Hacka löken till fina tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Tillsätt Oumph och gurkmeja, stek under omrörning i 3-4 min. Häll över valnötsmixen. Smula i buljongtärning, krydda med kanel, salt och svartpeppar. Häll i granatäppelsirap och eventuellt granatäppeljuice. Rör om och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Grytan ska dock inte vara för vattnig. Lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme i ca 1 timme, gärna längre. Ge verkligen grytan tid att få koka långsamt en lång tid för allra godast smak.

Skala potatisarna och morötterna, skär dem i bitar. Stek en stund i lite olja under omrörning. Häll ner i grytan och låt grönsakerna få koka med i 30 min Rör om med jämna mellanrum. Smaka av grytan och smaksätt med socker efter smak. Om grytan är för söt i smaken kan du smaksätta den med citron. Fesenjon ska ha en välbalanserad sötsur smak. Lägg upp på fat och toppa gärna med granatäppelkärnor. Servera med ris och sallad.
 

Join the Conversation

  1. Dojjan says:

    Detta ska jag laga! Åt det på Shahrzad i Stockholm och blev besatt. Tänker att en sån här rätt borde bli alldeles perfekt i en slow cooker.

    Stort tack för att du tog dig tid att göra en vegansk variant! Jag ska prova att göra en med Oumph! och en med aubergine, så man kan utesluta sojaköttet om man serverar känsliga magar.

  2. Sofia & Armin says:

    Hej Zeina! En fråga, varför har du morötter och potatis i den veganska fesenjon, bidrar det till smaken på något sätt?
    Allt gott
    Sofia & Armin

  3. Helene says:

    Oj oj oj. Testade detta och blev tyvärr så besviken. Helt oätligt – alldeles för sött! Typ första gången jag var tvungen att sluta äta mitt i maten. Försökte desperat rädda upp med salt, citron, peppar mm men förgäves. Kanske funkar det bättre med kyckling? Tog 2 dl sirap och ingen juice eller socker men ändå galet sött.

    1. Tyvärr hon har gjort fel. I fesenjun finns inte potatis eller morot. hon har gjort fel annas fesenjun är jätte gott.

  4. Minou says:

    Jag lagade en vegetarisk variant med aubergine i stället för kyckling. Det blev jättegott. Följde dock ett annat recept utan morötter och potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close