Warak Enab Bel Zeit- Vinbladsdolma

Detta är en av mina absoluta favoriträtter från det Libanesiska köket. Vinbladsdolma fyllda med en syrlig vegetarisk blandning. Dom är delikata och när man lyckats koka dem rätt så “smälter” dom nästan i munnen. Fyllningen påminner om Tabouli (Libanesisk persiljesallad) men med ris istället för bulgur. Det är ett tidskrävande recept, grönsakerna ska finhackas, bladen ska rullas och sen ska de puttra långsamt i minst 2 timmar. Jag förbereder helst denna rätt på kvällen och tillagar den dagen därpå. Det är väl värt mödan för att dom är fantastiskt goda.

8 portioner Vinbladsdolmar
1000 g Vinblad (läs TIPS! nedan)
Fyllningen:
6 dl rundkornigt ris
300 g storbladiga persilja
4 st tomater
4 salladslökar eller 1 gul lök
1,5 dl färska myntablad (1 bunt) eller 3 msk torkad mynta
3/4 dl olja (jag blandar lika delar raps- olivolja)
2-3 pressade citroner (beroende på hur sur du vill ha den)
2-3 msk garantäppelsirap (valfritt)
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt
Kokvatten:
2-3 dl vatten
1 dl olja (lika delar raps- och olivolja)

TIPS!
Vinblad: Det finns en mängd olika att välja på. Jag kan inte rekommendera en viss sort eller märke, utbudet i affärerna varierar ständigt. Det finns vinblad i saltlake på burk, vakuumförpackade eller djupfrysta. Färska kan man hitta när det är säsong för dem, men de ska kokas betydligt längre. Välj helt enkelt den sorten som finns tillgänglig i affären. Det är tyvärr sällan man hittar en förpackning där alla vinblad är helt perfekta, 10% av bladen brukar vara dåliga.  Jag rekommenderar att du köper en stor eller en extra förpackning med dig hem. Blir det blad över kan du frysa dem, de håller upp till 3 månader om du plastar in dem väl i frysen. De blad som är sönder kan du “pussla ihop” och rulla med fyllning. Tänk på att bladen ska kokas länge. Underkokta blad blir trådiga i konsistensen.

Gör såhär:
Börja med att seperera alla vinblad från varandra och skölj dem under varmt vatten för att få bort den starka saltsmaken. Samtidigt sorterar du bort de dåliga bladen. Lägg dom i en sil och låt rinna av. Tvätta riset och låt rinna av i en sil. Hacka alla grönsaker, inte för finhackat, och lägg direkt i en skål utan att de rinner av. Alla juicer som finns i grönsakerna ska användas som en buljong. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Smaka på en liten bit av ett vinblad, du kommer att känna hur salt eller sur den är. Justera salt- och citronmängden i fyllningen efter det. Våga krydda fyllningen, den ska gärna smaka mycket men ha lagom mycket salt i. Lägg en sil ovanför en skål och häll sedan blandningen över. Låt rinna av medan du rullar bladen.

Lägg ris mitt i bladet, vik in kanterna, vik upp den nedersta delen av bladet och rulla. Bladet ska inte rullas för hårt, rulla varsamt. Grönsakerna i riset smälter i stort sett bort men riset sväller upp. Om den är första gången du rullar dolma så kan det vara lite pilligt att rulla men du får in tekniken efter ett tag. Rulla alla blad och stapla dom på en bricka. HIT kan du förbereda och ställa rullarna i kylen till nästa dag. Plasta in väl.

Smörj botten av kastrullen med lite olja. Skiva tomatskivor och täck botten av kastrullen, detta gör du för att dolman inte fastnar och bränns vid i botten av grytan. Du kan lägga potatis- och morotsskivor på tomaterna. Lägg vinbladen i kastrullen och stapla dem jämnt.


Häll över 2-3 dl vatten, juicen som du silat av från fyllningen och olja. Det ska inte vara för mycket vätska. Lägg en värmetålig tallrik och en tyngd över dolman. Detta för att de inte ska öppnas upp under tillagning. Koka upp på medelhög värme, låt småputtra 3-4 min och sänk sedan värmen. Låt puttra på låg värme i ca 2-3 timmar. Efter halva koktiden kan du lyfta bort tallriken och täcka grytan med ett lock. Smaka på en dolma efter 2 timmar, om bladen trådar sig låter du grytan puttra en timme till. Tillsätt eventuellt lite mer vatten eller olja. Stäng av värmen och låt dolman vila en stund. Håll den övertäckt med lock så bladen inte hårdnar. Stapla upp bladen i en tallrik, garnera med potatisskivorna, färsk citron och servera.
Servera med Mezza eller bredvid en huvudrätt.
3 1

Join the Conversation

  1. Rania says:

    Det här en hemsida som jag drömt om!! Är från Egypten men har svårt att förstå recept på arabiska.
    Så din hemsida är GULDVÄRD!

    1. Zeina Author says:

      UNDERBART ATT LÄSA 😀 Va skoj! Varmt välkommen till Zeinas Kitchen, kul att du har hittat hit.
      Lycka till med recepten och fråga gärna om det är något du undrar. Ha en fantastiskt fin kväll 🙂
      Mvh Zeina

  2. Fikreta says:

    Hej
    Ja har nu lagat flera maträtter libanesiska ifrån dig o dom är obeskrivligt goda !!!!
    Följer dig ❤❤❤❤❤

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Så himla kul att du har testat och är nöjd. Tack för att du berättar.
      Sitter med ett leende på läpparna 😀
      Kram
      /Zeina

  3. Slavica says:

    Jag älskar dolma❤️Tack snälla Zeina för receptet.Jag älskar den dolma ätta kalt!❤️

    1. Zeina Author says:

      Jag älskar dolma jag med 😀 det är så gott. Tack snälla för att du kikade in hos mig och skrev en fin kommentar. Kram underbara du /Zeina

  4. agneta says:

    Hej! Tusen tack för en fantastisk sida! Jag undrar om det går bar att frysa dolmar som blivit över? kan man frysa dem dagen efter om de inte går åt? och ungefär hur länge kan de sparas i kylen?

    Tack och lycka till med all din underbara matlagning! 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej❤ Tack
      Det går jätte bra att frysa in dolma. Annars håller den i kylen i 2 dagar ca. Lycka till. Kram

      1. agneta says:

        Hej! Tusen tack för svar! 🙂 de är såååå goda!

  5. Jonas says:

    Hej! Har jag förstått det rätt att riset inte ska förkokas utan kokas inne i dolmarna? Mvh Jonas

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Det stämmer bra. Riset ska inte kokas innan du fyller bladen 😀

  6. Nathalie says:

    Hur gör man om man skulle vilja ha med köttfärs och ris?

  7. Maria says:

    Vilket ris använder du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close