Bakad potatis som fylls med färs, ost och toppas potatismos.Jag fyllde mina med veggiefärs, blev en succé. Sen bakas de igen! Man kan även göra en variant med endast potatismos, ost salladslök och soltorkad tomat. En festlig och otroligt god rätt.
Potatisarna
5 st bakpotatisar
Riven ost
50 g smör
Ca 1 dl mjölk
1 äggula
Örtsalt
Fyllningen
400 g köttfärs/veggifärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Svartpeppar
1 tsk curry
1 msk salt
Valfri topping
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Tvätta potatisarna ordentligt, torka dem och nagga toppen med en gaffel. Lägg på en plåt klädd med folie och ställ i mitten av ugnen. Baka i ca 35-45 min, de ska bli helt mjuka i mitten. Stek köttfärsen och krydda med alla kryddor. Jag hade en tacoinspirerad kryddning men du kan krydda efter smak. Stek tills färsen är helt genomstekt. Ställ åt sidan. Skär toppen av potatisen när de precis kommit ut ur ugnen, skär ca 1/4 del av toppen. Gröp varsamt ur potatisen med en sked, lämna potatis i kanterna så den är stabil och går att fylla. Toppen av potatisen som du skärt ut behövs ej gröpas ur.
Pressa potatisen, gärna med en potatispress, blanda i smält smör och mjölk, blanda ordentligt tills du får en fin men fast potatismos. Krydda med örtsalt och blanda i äggulan. Fyll varje potatis med färs, toppa med riven ost och avsluta med att antingen spritsa i potatismosen eller bara fylla med en sked.
Potatisskalen som du skar ut från toppen av potatisen kan du fylla med potatismos, strö ost på och sedan strö lite vad du önskar på. Jag hade salladslök, soltorkad tomat och lite jalapeno. Avsluta med att krydda med paprikapulver och lite salladskrydda över allting för att ge det lite färg. Värm ugnen till 225° Grädda i mitten av ugnen i ca 12 min. Servera med sallad, cremefaiche och tacosås.