Fatteh är en favoriträtt i Mellanöstern och det finns olika varianter. HÄR! hittar du recept på fatteh med kyckling, HÄR! med kikärtor och HÄR! med färs. Det som alla varianter har är friterat eller rostad bröd. Egyptisk fatteh är lite annorlunda och är matigare med både ris och tomatsås. Så himla gott! Det är några moment i receptet men rätten är inte alls svår att laga.
4 portioner
Köttet:
600 g högrev
2 gula lökar
1 tsk stötta kardemummakärnor
2 tsk gurkmeja
3 st lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar eller köttbuljong
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning och fritering
1 l vatten
Tomatsåsen:
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpure
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl vatten
1-2 tsk cayennepeppar eller chilifakes (valfritt)
Salt & svartpeppar
Servering:
4 st Libabröd
Basmatiris
Gör såhär:
Börja med köttet. Hacka köttet i bitar och löken i klyftor. Hetta upp olja i en gryta eller stekpanna med hög kanter. Bryn köttet tills det får färg runt om på hög värme under omrörning. Sänk värmen, vänd i lök och stek nån minut under omrörning. Vänd i kardemummakärnor, gurkmeja och stek lite till under omrörning. Häll över hett vatten, smula i buljong koka upp köttet, sänk sedan värmen, smaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock på medelvärme tills köttet mjuknar, ca 1-1,5 h.
Tomatsåsen: Hacka vitlöken och stek på medelvärme i en kastrull med rapsolja. Tillsätt tomatpure och stek lite till under omrörning. Tillsätt vinäger, hett vatten, salt, peppar, eventuellt cayennepeppar och låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 20-25 min. Späd eventuellt ut såsen med vatten om det behövs.
Brödet: Skär brödet i tärningar. Fritera gyllene i rapsolja eller lägg på en plåt och baka frasiga mitt i ugnen i ca 15 min på 200°.
Servering: Lägg bröd i botten av en tallrik, ringla buljong från köttet över. Toppa med ris, köttet, tomatsås och lite mer bröd. Servera och njut!