Ett luftigt och mjukt vitlöksbröd med örter och ost. Smakar underbart och passar perfekt till soppan, sallad eller som tillbehör till maten.
1 limpa vitlöksbröd
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst )
2 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
10 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl special
Fyllning:
1,5 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika
1 finhackad salladslök
1 pressad vitlöksklyfta (du kan ha i 1 till klyfta för skarpare vitlökssmak)
3 dl riven ost
Gör såhär:
Börja med att göra degen. Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Häll i mjölet och sedan resten av ingredienserna till degen. Knåda degen en bra stund eller arbeta den i minst 7 min i bakmaskin. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för kompakt. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min eller i kylen över natten.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan. Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel, ca 40×40 cm. Strö över fyllningen och tryck in det försiktigt i degen. Skär 4 långa remsor på längden och skär sedan i mitten av rektangeln (se bild).
Stapla alla remsor på varandra och lägg tillbaka fyllning som smulas av på degen. Dela sedan 5-6 lika stora bitar av degen. Lägg degbitarna i en bakpappersklädd brödform, ca 26×12 cm, med ränderna uppåt. Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45-60 min.
Värm ugnen till 225°. Om du vill ha en skarp vitlökssmak strör du på lite vitlökspulver innan brödet åker in i ugnen. Lägg ytterst lite så vitlökssmaken inte tar överhand. Lägg mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Baka i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker brödet med bakduk.
Stämmer det att det att det bara ska vara 10g smör i vitlöksbrödet?
Hej,
Yes det stämmer.
Fantastiskt gott!! Tack för receptet. 🙂
Jättegott! Kommer nog att prova det med lite andra örtkryddor också som timjan och oregano..
Tänker testa att göra den men, kan man inte bara rulla den som en rulltårta?
Litet vätska i förhållande till mängden mjöl