Pastatårta

Den här häftiga “pastatårtan” har jag länge varit sugen på att testa. Äntligen gjorde jag slag saken och slängde ihop en på min mans födelsedag. Den perfekta tårtan till någon som älskar pasta och den passar lika bra att bjuda på till vardags som till fest! Detta är ett mycket gammalt inlägg på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

 

6 portioner
Ca 500 g rigatoni pasta
1 dl riven parmesanost
150 g riven ost till garnering (jag använder riven mozzarella)
Köttfärssåsen:
500 g färs (kött eller veggofärs)
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger eller socker
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 1 dl vatten

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Vänd i tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat och alla övriga ingredienser till köttfärssåsen, koka upp, rör om och låt sedan puttra under lock på medelvärme i ca 20-30 min. Lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt nu puttra utan lock i ca 10 min, koka bort lite vätska så såsen inte är för vattnig i konsistensen.

Koka pasta i saltad vatten, behåll lite tuggmotstånd på pastan. Sila av och lägg pastan i en skål. Blanda med riven parmesanost.

Värm ugnen till 200°. Klä en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper. Stapla all pasta i formen. Lägg köttfärsen över pastan. Banka formen lite lätt 2-3 ggr på bordet så lite av köttfärssåsen kommer in i pastan. Strö riven ost över. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Låt vila i formen i 5 min. Dra med en kniv längs kanterna så pastan lossnar lättare från formen. Öppna upp springformen, lägg tårtan på ett fat och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close