Grönsaker/ Soppor/ Vegetariskt

Polsk saltgurkssoppa

Den här goda soppan är en återkommande favorit hemma hos oss. Lika god att avnjutas året runt. Värmande på vintern och fräsch att servera som en härlig sommarlunch. Receptet fick jag från en polsk bekant för flera år sen. Det är en förenklad version på den klassiska polska  gurksoppan som annars gärna innehåller kött eller kyckling. Vi gillar vår soppa vegetarisk. För godast resultat rekommenderar jag verkligen att du använder polska saltgurkor som är syrliga smaken. Dom finns att hitta i välsorterade matbutiker. Soppan är ganska lätt och fräsch i smaken, gör gärna en dubbbelsats när du ändå är ingång för den går verkligen åt!

4 portioner
6 st polska saltgurkor (ogorek kwaszony)
3-4 st potatisar
2 st morötter
2 st selleristjälkar
1 liten bit purjolök eller 2 vitlöksklyftor
Ca 6 dl vatten
2 dl grädde
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 st lagerblad
1 msk hackad färsk dill
Salt & peppar
TIPS! Släng gärna i mer grönsaker i soppan. Alla sorters rotfrukter passar alldeles utmärkt att ha i.

Recept på polska pannkakor med äpple hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker i önskad storlek och lägg i en gryta. Smula över buljongtärningarna, tillsätt lagerblad, svartpeppar och häll sedan över hett vatten. Vänta med att smaksätta med salt, saltgurkorna är ganska salta i smaken, smaka av saltmängden i slutet av koktiden.

Låt soppan koka under lock tills grönsakerna mjuknar, ca 15-20 min. Riv saltgurkorna på grova sidan av rivjärnet. Häll ner dom i grytan tillsammans med gurkspadet som bildas när du river dem. Låt koka soppan koka i 10 min till. Smaka av och häll eventuellt i mer gurkspad om du vill ha en syrligare smak.

Häll över grädde och dill. Låt soppan puttra i ca 3 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Servera gärna soppan med en bit bröd. Smaklig spis!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tre × 4 =