Äkta New York style bagels. Sega, mjuka med hård skorpa, helt utsökta. Fyll dem med något gott och njut!
12 st Bagels
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
3 msk matolja (tex rapsolja)
1,5 tsk salt
3 tsk socker
Ca 13 dl vetemjöl special
Pensling:
Uppvispat äggvita
Garnering:
Sesam- vallmo eller solrosfrön
Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt oljan rör om och häll i de övriga ingredienser. Knåda degen smidig en bra stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller längre för hand. Degen är lite kompakt. Mjöla degen, täck med plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen några timmar, 2-10 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut 12 lika stora bollar. Täck dem och låt vila i 10 min.
Tryck ett hål i mitten av varje boll med ett finger och snurra den runt några varv runt fingret så blir hålet större. Lägg bröden på en mjölad bricka och låt jäsa under bakduk i 45 min. Koka upp vatten i en rymlig kastrull, doppa ner 2-3 bagels i taget och koka dem ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på ett galler.
Värm ugnen till 200°. Vispa äggvitan lätt med en gaffel och pensla sedan bröden. Strö på önskad garnering. Baka mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna på ett galler. Servera med valfri fyllning. Jag har färskost och lax i mina. Gott!