Bundevara är en favorit i Balkan och sägs ha sina rötter från Serbien. Görs enkelt med få ingredienser och är så god att servera till fikat. Lite vaniljsås eller glass till hade absolut inte varit fel! Jag har mannagryn i min fyllning för att det inte ska bli för blött, ströbröd funkar också fint.
Ca 18 bitar
Ca 1 kg pumpa (butternut eller hallowenpumpa funkar bra)
12 ark filodeg (ca 250 g)
1 dl socker
1 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl mannagryn
Pensling:
1 dl rapsolja
1 dl vatten
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Skala och riv pumpan. Blanda ihop med pumpa, socker, kanel, vaniljsocker och mannagryn. Låt stå i ca 15 min.
Blanda ihop vatten och rapsolja i en skål. Lägg ett ark filodeg på ett bakbord och pensla med vatten och olja. Lägg ett ark filodeg över och pensla öven den. Fortsätt med samma procedur tills du har 4 ark filodeg på varandra, pensla alltid varje filodegsark med vatten och olja.
Värm ugnen till 200°, över och under värme. Längden riven pumpa från långsidan och sprid ut den lite, inte över hela filodeg (se bild). Försök att inte få med allt för mycket vätska om pumpan har vätskat sig. Vik in kanterna från kortsidan och rulla sedan ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla sedan hela ovansidan av filodegsrullen med olja och vatten. Gör samma procedur med resterande filodeg och pumpa.
Baka filodegsrullarna frasiga och gyllene mitt i ugnen i ca 35 min. Så fort du tagit ut filodegen från ugnen täcker du rullarna med dubbla kökshanddukar och låter kallna. Pudra sedan med florsocker och servera!
Gud så gott det ser ut! Penslar man 4 ark innan man lägger på pumpablandningen?
Jättefint recept! Kan man ersätta rapsoljan med olivolja?