Birria tacos

Birria Tacos blev en supertrendig rätt på sociala medier och efter att ha testat att laga den själv förstår jag varför. Så himla god rätt. En mexikansk klassiker som gärna serveras vid högtider. Köttet får koka länge, tillös den faller isär, i en smakrik och ljuvlig sås. Såsen tar man tillvara på och både doppar tortillabröd i den och serverar den som tillbehör vid tacosen. I en autentisk Birria Tacos har man getkött eller lammkött, jag har tagit högrev.

6 portioner
1 kg kött (läs tips ovan i rubriken)
4 st torkade chipotlechili
4 st torkade anchochili
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat eller 6 st färska tomater
3 msk tomatpuré
2 msk vinäger (använd valfri sort, jag tog vitvins vinäger)
6 dl kokhett vatten
Rapsolja till stekning
Kryddor:
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk ingefärapulver
1 kanelstång
4 st lagerblad
2 st buljongtärningar eller 2,5 msk fond (använd grönsak- eller köttsmak)
Salt & peppar

Serveringsförslag:
12 st Tortillabröd (gärna majstortillas, jag tog klassiska tortillas)
Riven ost
Lime
Gul lök
Koriander

Gör såhär:
Kärna ur chilin, lägg i en skål, täck med ca 4 dl kokhett vatten. Låt stå i 30 min. Under tiden kan du förbereda resten av ingredienserna. Efter att chilin har legat i blöt och mjuknat mixar du den slät med vätskan den har legat i. Hacka köttet i stora bitar, hacka lök i små tärningar, hacka vitlök fint. Hetta upp olja i en gryta och stek köttet tills det får en fin färg runt om. Lägg åt sidan. I samma gryta och olja som du stekte köttet steker du lök tills det får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt alla kryddor och fräs under omrörning nån minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Vänd i köttet och stek lite till. Häll över krossad tomat, chilipasta, vinäger, 2 dl kokhett vatten, smula i buljong, blanda noga.

Låt grytan puttra under lock i ca 2-3 h. Tills köttet faller isär när du sticker i en gaffel. Öppna upp locket med jämna mellanrum, blanda och späd eventuellt ut med vatten om det känns torrt. Grytan ska dock inte vara vattnig i konsistens. Lyft upp köttet från såsen, lägg på ett fat dra isär det med två gafflar tills då får strimlor.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Doppa tortillabrödet i såsen, lägg brödet i stekpannan. Strö ost över brödet, lägg kött och vik ihop tacosen. Stek ca 1 min på varje sida. Servera tacosen med såsen, doppa bröden i den smakrika såsen. Jag hackade lite lök och koriander, pressade lime och blandade i min sås. Enjoy!

Join the Conversation

  1. Lotta says:

    Hej. Borde ju vara ett bra recept att göra i en slow-cooker, jag har en Crockpot. Hur länge tror du det bör koka då? På low eller high?

  2. Hej Zeina! Var köper du den torkade chilin?

  3. det var jätte starkt så om man är känslig ta mindre chilli

  4. Johan Gauermann says:

    Det är helt galet gott!
    Jag brukar dock istället för sås göra en buljong eller minisoppa att doppa tacos:en i, man tar helt enkel lite av vätskan man kokat köttet i och spär med lite vatten ev lite extra buljong och lite soya.
    Jag tycker att de tortillia som är vete/majs är bättre än endast majs.

    Torkade chillies kan man köpa på nätet på flera ställen. Jag har köpt hos http://www.extremefood.se.

  5. Anonym says:

    Istället för chilli så brukar vi ha paprika, vi tar ungefär 4-5 paprikor o har dom i ugnen tills dom får färg och sen skalas skalet bort och sedan mixas. Det funkar lika bra och är bra om man inte gillar stark mat, men annars kan man tillsätta chilli krydda etc.

  6. Anonym says:

    Otroligt gott! Gjorde både en sats enligt receptet och en vegetarisk variant med Oumph. Båda blev en succé!

  7. Anonym says:

    Mexiko ligger i Nordamerika och du har lagt detta i kategori Sydamerika! Herregud, ska det vara så svårt?

    1. Anonym says:

      Gråt en flod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close