Frasig filodegspaj med krämig fyllning toppad med kanel och florsocker. En grekisk klassiker som är lika god att avnjutas till fikat som till frukost. Jag smakade på bougatsa för första gången när jag besökte Grekland och här har jag försökt återskapa smakerna jag fick njuta av. Jag gillar att toppa bougatsan med honung vid servering men det funkar förstås alldeles utmärkt utan.
12 stora bitar eller ca 16 mindre
12 st ark filodeg
150 g smör
Fyllning:
1 liter mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
2 dl socker
Zest från 1 citron
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
Garnering:
Florsocker & kanel
Serveringsförslag (valfritt):
Honung
Recept på galatopita hittar du HÄR! baklava med krämig fyllning HÄR! och shaabiyet HÄR!
Gör såhär:
Börja med fyllningen. Lägg mjölk, mannagryn, socker, vaniljsocker och citronzest i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på medelvärme i ca 3-4 min, tills du får en tjock gröt. Låt gröten svalna. Knäck 3 ägg i en skål och vispa med en handvisp. Temperera äggen, ta ca 0,5 dl mannagrynsgröt och blanda med äggen. Vänd sedan ner äggen i mannagrynsgröten samtidigt som du blandar ordentligt. Lägg gröten i ett fat, täck direkt med plastfolie och ställ åt sidan.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smält smöret. Pensla en ugnsform, ca 20×30 med smör. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla med smör. Gör samma procedur tills du har sammanlagt 6 ark filodeg på varandra, pensla varje ark med smör. Häll över fyllning. Täck med ytterligare 6 ark filodeg, pensla varje ark med smör. Vik in filodegen som hänger över kanten på formen. Pensla det översta lagret filodeg rikligt med smör, det översta lagret torkar lätt ut annars så pensla på ordentligt. Skär ut ca 12 bitar med en vass kniv.
Baka mitt i ugnen tills den får en fin gyllene färg och filodegen blir frasig på toppen, ca 35 min. Ta ut från ugnen, täck med kökshandduk och låt svalna lite. Pudra med florsocker, kanel och servera. Det är gott att ringla honung över vid servering. Lika god kall som varm.
Vad menas med att äggen ska tempereras?
Att temperera äggen: att man först blandar en del av en varm vätska med äggen inte allt på en gång. Som här i receptet så tar man först 0,5 dl av fyllningen och blandar med äggen och sedan resten.
Jag har ätit den hos grekiska vänner men dit recept var så perfekt och godare än den originala ❤️
Jag hade inga ägg hemma så jag tog 3 msk Maizena majsstärkelse i stället till fyllningen. Det fungerade hur bra som helst och bougatsan blev mycket god.