Baklava med krämig fyllning

Baklava med krämig fyllning toppad sirap och pistagenötter. Ljuvligt god!

Ca 15-18 st bitar
20 st ark filodeg eller baklavadeg (ca 200 g)
75 g smör
Fyllning:
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk, fetthalt 3%
5 msk majsstärkelse
5 msk mannagryn
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl finhackad pistagenötter

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsinblomsvatten eller rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Fyllningen:
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller filodegen.

Värm ugnen till 175°. Smält smöret. Pensla en mellanstor ugnsform, ca 20×30 cm med smör. Skär filodegen i rätta storlek så den passar i formen. Lägg ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg ett till över och pensla med smör. Gör så tills du har 10 ark filodeg på varandra och pensla varje ark med smör. Bred sedan fyllningen jämnt över filodegen. Täck med ytterligare 10 ark filodeg, och pensla varje ark med smör. Skär ut ett fint mönster på baklavan. Pensla ovansidan med lite mer smör och baka sedan mitt i ugnen i ca 40-45 min, tills baklavan blir gyllene.

Ta ut från ugnen, ringla den kalla sirapen över. Du behöver inte ringla all sirap över om du vill ha baklavan mindre söt i smaken. Du kan servera resten av sirapen bredvid baklavan. Du kan servera baklavan varm eller låta den stå några timmar innan servering.

Join the Conversation

  1. Edona says:

    Kan man ha den i kylskåpet i 2-3 dagar ?

  2. Marie says:

    Hur länge kan man förvara den? Frysa?

  3. Wow så goda dessa var!!

  4. Anonym says:

    Måste man ha grädde? Kan man skippa den oxh köra 6dl mjölk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close