Världens godaste fikonmarmelad

Ljuvligt god fikonmarmelad med valnötter, anis och sesamfrön. “Mraba el tin” är en delikatess från Mellanöstern som gärna serveras till frukosten tillsammans med pitabröd, ost och en kopp chai. Den görs på torkade fikon som får kokas mjuka i sirap och sen tillsätter man valnötter för att ge en läcker “crunch” på marmeladen. Anis- och sesamfrön, som är en vanlig smaksättning i många sötsaker i Mellanöstern, förhöjer smaken och gör marmeladen fantastiskt god.

Fikonmarmelad (1 mellanstor burk)
500 g torkade fikon
3,5 dl socker
4 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
100 g grovhackade valnötter
0,5 dl sesamfrön
1 msk anisfrön

Gör såhär:
Skär bort den hårda skaften på fikonen och dela varje fikon i 4 bitar. Grovhacka valnötterna och mortla anisfröna.

Gör sedan sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i ca 5-6 minuter. Rör om då och då. Vänd i fikonen, rör om och låt småkoka på medelvärme i ca 15 min. Vänd i anisfröna, valnötterna, sesamfröna och stäng av värmen. Låt svalna och lägg sedan i en steriliserad och ren glasburk. Förvara i kylen, hållbarhet ca 3 månader.


Join the Conversation

  1. Samaneh says:

    Hej!
    Jag kommer från Iran och såg att du har många recept på persiska mat, kan du vara snäll och laga gaz, snart är noruz och jag ska gjöra egen gaz. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close