Halwa med choklad

Halwa är en konfektyr med sitt ursprung från Indien men är även väldigt populär i Mellanöstern. Den kan tillagas och smaksättas på många olika sätt. Skärs i små munsbitar och avnjuts till fikat. De har en mild choklad och kolasmak, lagom söta och mjuka i konsistensen. Lätt att tillagas men kräver lite tålamod, man ska stå och röra om i grytan en stund.

41 

18 bitar Halwa
Sockerlag:
2,5 dl socker
5 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk citronsaft
Halwa:
1,2 dl raps- eller olivolja (jag föredrar rapsolja)
3,5 dl mannagryn
2,5 msk kakao
Valfri smaksättning, välj en av dessa:
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk rosenvatten
1 tsk rivet limskal & 1 msk limesaft
1 tsk rivet apelsinskal & 1 msk apelsinsaft
1 dl nötter, välj en av dessa eller uteslut det:
Pistage, mandel, pekannötter, pinjenötter, valnötter

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 5 min. Ta bort kanelstången och låt sockerlagen kallna.

Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en kastrull och blanda sedan i mannagryn. Du ska röra konstant och se till att mannagrynen får en jämn färg. De bränns vid väldigt lätt, så ha koll och rör om hela tiden. Den ska ändra färg, bli lite beige/gyllene. Det tar ca 8-10 min på medelvärme. Ta bort från från värmen och lägg i kakao, nötter och valfri smaksättning. Ställ tillbaka på plattan, medelvärme, och stek i 1 min. Kakaon kommer dofta härligt. Häll i den kalla sockerlagen och rör om konstant. Så fort den tjocknar tar du bort från värmen och rör intensivt tills smeten släpper kastrullens kanter och blir en klump. Viktigt att du rör ordentligt så det inte bildas massa klumpar i halwan.

Klä en form med bakplåtspapper, en brödform på ca 28×13 cm är lagom. Lägg smeten i formen och jämna till den med en sked eller slickepott. Låt svalna i rumstemperatur, täck sedan med plast och ställ i kylen ca 1-2 timmar. Lägg försiktigt upp på ett fat och garnera med nötter, kokos eller behåll den som den är. Skär i små bitar. Om du vill söta den kan du pudra lite florsocker på vid servering. Kan förvaras i en burk i kylen upp till 10 dagar.
 56
789
1032

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close