Piroger med grovt rågmjöl

Lite nyttigare piroger med grovt rågmjöl och grahamsmjöl. Av samma deg passar jag även på att göra korvbröd och frallor. Det blir ett luftigt och mjukt bröd. Jag rullar korven direkt i degen med ketchup, ganska praktiskt om man ska på utflykt eller picknick. Dessa går utmärkt att frysas in, degen kan även förberedas dagen innan den ska bakas ut, och kan dessutom fyllas med det man gillar att ha i sina piroger.
1112

Ca 18 st piroger/frallor eller 25 korvsnurror
5 dl ljummet vatten
1 färsk jäst eller 1 påse (12 g) torrjäst
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
Ca 12 dl vetemjöl special
0,5 dl olivolja
1 msk salt
1 msk honung
Fyllning:
Riven ost
Oliver
Lök
Oregano
Ketchup
Korv
Pensling:
Ägg
Havregryn, vallmofrön eller frön (sesam-, solros- eller pumpafrön)

Gör såhär:
Lös ut färsk jäst i ljummet vatten eller blanda torrjästen med mjölet. Lägg alla ingredienser och knåda degen smidig i minst 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl special om brödet är för kladdig. Tänk bunken med plast och låt jäsa i kylen över natten eller i 1 timme i rumstemperatur. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla till bollar täck med bakduk. Korvbröden ska vara lite mindre i storleken och pirogerna större. Om du ska göra frallor lägger du bollarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen vila i 15 min innan du kavlar ut dem.

Piroger
Kavla till en avlång platta, pirogerna i ca 8-10 cm långa och 3-4 cm breda. Lägg en rand ketchup i mitten men lämna 1 cm fri på båda kanterna (se bild), annars blir det svårt att nypa ihop dem. Lägg ost, oliver, lök och oregano. Rulla, nyp ihop degen ordentligt så den inte öppnas upp när du bakar dem. Lägg på en plåt med skarven nedåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 45 min.

Korvsnurror
Kavla ut en liten avlång platta, lägg en rand ketchup, lägg korven och vik in kanterna, nyp ihop och lägg på en plåt med skarven nedåt. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200° Pensla med ägg och strö på valfri topping.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
23
45
617
7810

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close