Polska pierogi med potatis och ost

Första gången jag fick smaka pierogi var på en polsk julmiddag. Det var kärlek vid första tuggan. Polska dumplings som kokas och steks i smör. Det finns olika varianter på fyllningen, receptet nedan är en klassiker och kombinationen är helt fantastisk i all sin enkelhet. Potatismos med stek lök och smulad vit ost. Traditonellt har man gärna en vit ost som heter twarog i fyllningen som påminner om en slät keso i smaken. Jag har använt vitost i mina piroger. Fetaost, keso eller ricotta funkar också strålande. Råvarona i Pierogi är enkla och smakerna är ljuvliga!

Ca 45 små piroger
Fyllningen:
600 g potatis (gärna mjölig men fast funkar också)
2 gula lökar (mängden kan halveras)
100 g vit ost (läs tips i rubriken ovan)
Salt & svartpeppar
Rapsolja och smör till stekning
Degen:
3 dl vatten
50 g smör
Ca 6-7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Serveringsförslag:
Gräddfil
Karamelliserad lök eller gräslök

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Lägg potatisarna hela med sitt skal i en kastrull, täck med vatten och låt koka mjuka. Under tiden förbereder du löken, hacka i små tärningar, stek i olja tills löken får färg och mjuknar. Sila av potatisen, skala och mosa potatisen tills du får en slät potatismos. Smula osten och blanda med potatismos, lök, salt och peppar. Låt fyllningen kallna, täck inte fyllningen när den är varm, då kan den svettas och bli fuktig.

Gör sedan degen. Lägg mjöl i en bunke (börja med att lägga 6 dl) och ställ åt sidan. Lägg vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt smör, salt och rör runt tills smöret smält. Häll vattnet över mjölet och arbeta degen kraftigt med en träslev eller i en bakmaskin i ca 5 min tills du får en smidig deg. Degen är lite hård i konsistensen, den ska dock inte kännas torr och svårarbetad i konsistensen. Ha inte i mer vetemjöl än nödvändigt. Plasta in degen och låt vila i 30 min.

Dela degen i två delar. Mjöla bakbordet och lägg en deghalva på bordet och kavla ut en tunn degen. Stansa ut rundlar med ett glas. Ta bort överflödig deg och plasta in. Ta en klick fyllning (mängd varierar beroende hur stora dina rundlar är). Forma fyllningen till en boll med händer och lägg på en degbit och stäng ihop tills du får en halvmåne. Nyp ihop degen ordentligt och tryck ihop med fingret eller med en gaffel. Fortsätt gör samma procedur med resten av degen och fyllningen. Lägg pirogerna på en bricka med bakplåtspapper.

Koka upp vatten i en kastrull och sänk värmen. Droppa piroger i det sjudande vattnet. Ha inte allt för många samtidigt. Låt sjuda i ca 3 min, tills pirogerna flyter upp på ytan. Ta upp pirogerna med en hålslev, låt rinna av ordentligt och lägg på ett fat.

Hetta upp en klick smör och lite olja. Stek priserna frasiga och gyllene ca 3-4 min på varje sida. Servera med gräddfil och karamelliserad lök eller gräslök.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Mimosa says:

    Mums så gott. Tworog är kvarg och finns på polska avdelningar i mataffärer. I Sverige säljs kvarg i form av kesella men den är inte lika bra.

    1. Andzelika says:

      Man kan köpa polsk twarog på Willys

  2. Kan man bytta fyllningen till räkor?

    1. Zeina says:

      Det kan man absolut Funkar bra att fylla dom med det mesta.

  3. Kan man bytta fyllningen till räkor?

  4. Anonym says:

    Om degen består enbart av mjöl och vatten(uteslut smöret) blir den ännu godare !

  5. tips: använd tofu med citronsaft istället för twaróg för veganskt alternativ. mycket godare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close