Första gången jag fick smaka pierogi var på en polsk julmiddag. Det var kärlek vid första tuggan. Polska dumplings som kokas och steks i smör. Det finns olika varianter på fyllningen, receptet nedan är en klassiker och kombinationen är helt fantastisk i all sin enkelhet. Potatismos med stek lök och smulad vit ost. Traditonellt har man gärna en vit ost som heter twarog i fyllningen som påminner om en slät keso i smaken. Jag har använt vitost i mina piroger. Fetaost, keso eller ricotta funkar också strålande. Råvarona i Pierogi är enkla och smakerna är ljuvliga!
Ca 45 små piroger
Fyllningen:
600 g potatis (gärna mjölig men fast funkar också)
2 gula lökar (mängden kan halveras)
100 g vit ost (läs tips i rubriken ovan)
Salt & svartpeppar
Rapsolja och smör till stekning
Degen:
3 dl vatten
50 g smör
Ca 6-7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Serveringsförslag:
Gräddfil
Karamelliserad lök eller gräslök
Gör såhär:
Börja med fyllningen. Lägg potatisarna hela med sitt skal i en kastrull, täck med vatten och låt koka mjuka. Under tiden förbereder du löken, hacka i små tärningar, stek i olja tills löken får färg och mjuknar. Sila av potatisen, skala och mosa potatisen tills du får en slät potatismos. Smula osten och blanda med potatismos, lök, salt och peppar. Låt fyllningen kallna, täck inte fyllningen när den är varm, då kan den svettas och bli fuktig.
Gör sedan degen. Lägg mjöl i en bunke (börja med att lägga 6 dl) och ställ åt sidan. Lägg vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt smör, salt och rör runt tills smöret smält. Häll vattnet över mjölet och arbeta degen kraftigt med en träslev eller i en bakmaskin i ca 5 min tills du får en smidig deg. Degen är lite hård i konsistensen, den ska dock inte kännas torr och svårarbetad i konsistensen. Ha inte i mer vetemjöl än nödvändigt. Plasta in degen och låt vila i 30 min.
Dela degen i två delar. Mjöla bakbordet och lägg en deghalva på bordet och kavla ut en tunn degen. Stansa ut rundlar med ett glas. Ta bort överflödig deg och plasta in. Ta en klick fyllning (mängd varierar beroende hur stora dina rundlar är). Forma fyllningen till en boll med händer och lägg på en degbit och stäng ihop tills du får en halvmåne. Nyp ihop degen ordentligt och tryck ihop med fingret eller med en gaffel. Fortsätt gör samma procedur med resten av degen och fyllningen. Lägg pirogerna på en bricka med bakplåtspapper.
Koka upp vatten i en kastrull och sänk värmen. Droppa piroger i det sjudande vattnet. Ha inte allt för många samtidigt. Låt sjuda i ca 3 min, tills pirogerna flyter upp på ytan. Ta upp pirogerna med en hålslev, låt rinna av ordentligt och lägg på ett fat.
Hetta upp en klick smör och lite olja. Stek priserna frasiga och gyllene ca 3-4 min på varje sida. Servera med gräddfil och karamelliserad lök eller gräslök.
Mums så gott. Tworog är kvarg och finns på polska avdelningar i mataffärer. I Sverige säljs kvarg i form av kesella men den är inte lika bra.
Man kan köpa polsk twarog på Willys
Kan man bytta fyllningen till räkor?
Det kan man absolut Funkar bra att fylla dom med det mesta.
Kan man bytta fyllningen till räkor?
Om degen består enbart av mjöl och vatten(uteslut smöret) blir den ännu godare !
tips: använd tofu med citronsaft istället för twaróg för veganskt alternativ. mycket godare!
Jag vet inte om det blir godare men säkert gott. Jag är från Finland och älskar förstås kvarg. När jag flyttade till Sverige för länge sedan var man tvungen att göra egen kvarg. Bra att man kan köpa polsk twárog här numera. Jag ska tipsa mina vegansläktingar om att använda tofu i fyllningen.