Pakora-Friterad lök & grönsaker

Vilken ljuvlig umamibomb pakora är! Frasig, full med smak och jag kan lova att varje tugga är en ren njutning. Pakora är ett populär snack i Indien. God att servera som en aptitretare innan maten, som tillbehör eller som snacks med en dippsås. Grönsakerna i pakora kan man variera i det oändligt, hacka dom i tunna stavar och blanda med smeten. Personligen tycker jag att pakora med lök är allra godast. Den gröna chutneysåsen är ett givet tillbehör. Pakora är lika god att servera nyfriterad eller kall. Ställ fram en stor bricka på buffén och njut!

4 port
450 g lök och grönsaker (läs tips nedan)
1 liten knippe färsk koriander eller mynta
1 färsk chili (valfritt)
3 dl kikärtsmjöl
2 msk rismjöl eller majsstärkelse
Ca 1,5 dl vatten
2 tsk garam masala
1,5 tsk gurkmeja
Ca 1,5 tsk salt
Rapsolja till fritering
Serveringsförslag:
Grön chutney
Chilisås (tex sriracha)
TIPS! Jag har kombinerat lök och morot som grönsaker. Du kan mixa fritt mellan olika krispiga grönsaker som tex vitkål, paprika, blomkål, potatis osv.

Gör såhär:
Hacka lök i tunna strimlor, hacka grönsaker i tunna stavar. Finhacka mynta och chili. Lägg lök, grönsaker, mynta, garam masala , gurkmeja och salt i en bunke. Blanda noga. Tillsätt kikärtsmjöl, rismjöl eller majsstärkelse och vatten.

Blanda noga, gärna med händerna och krama grönsakerna samtidigt som du blandar med händerna för att grönsakerna ska mjukna en aning. Smeten ska kännas fast men samtidigt inte för fast och torr. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns torr eller kikärtsmjöl om den känns för lös.

Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter till 180°. Ta en stor matsked smet med grönsaker, tryck ihop pakoran lite lätt med fingrarna för att den ska hålla ihop vid fritering. Droppa pakoran i oljan och fritera gyllene ca 2-3 min på varje sida. Lyft upp pakoran med en hålslev och låt rinna av på papper. Servera gärna nyfriterad och varm, pakoran kan även serveras ljummen eller kall. Doppa i chutney och chilisås. Hugg i och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close