Tortilla Espanola- Spansk potatisomelett

En klassisk spansk tapasrätt som görs på potatis, lök och ägg. Det blir en blandning på omelett och potatiskaka. Tortillan kan serveras kall eller varm kan skäras upp i små bitar och vara en del av en biffe. Även ett väldigt gott tillbehör vid maten som räkor eller en köttbit.

Tortilla Espanola

6 portioner
1 röd- eller gul lök
500 g fast potatis
2-4 ägg
Salt & Peppar
Oliv- eller rapsolja till stekning

Gör såhär:
Skär lök och potatisen i tärningar. Stek löken först, i en rymlig stekpanna, med olja. Häll i potatis, Sänk värmen och låt stekas långsamt, rör om då och då. Efter ca 15-20 min är potatisen klar.

Knäck äggen i en skål, du väljer själv hur mycket ägg du vill ha i. Har du i 2 st så blir det mer potatissmak, har du i 4 blir det mer som en omelett, jag har i 4 st. Krydda med salt och pepper, vispa äggen lätt. Sila potatisröran och behåll oljan. Blanda potatis och ägg. Häll oljan från potatisen i en stekpanna och hetta upp, tillsätt eventuellt mer olja om det känns torrt i stekpannan. Lägg över potatisröran i stekpannan. Låt tillagas på medelvärme.

När tortillan stelnat lägger du en tallrik över stekpannan och vänder den upp och ner. Lägg lite mer olja i stekpannan och låt potatiskakan glida tillbaka i stekpannan. Stek i ytterligare 3-5 minuter. Lägg upp på en tallrik eller servera direkt i stekpannan. Stör över persilja och ät med sallad. Tortillan kan serveras kall eller varm. Den kan skäras upp i små bitar och vara en del av en buffe eller i stora portionsbitar. Servera som tillbehör till grillat eller med sallad. Tortilla EspanolaTortilla EspanolaTortilla EspanolaTortilla Espanola
Tortilla Espanola

Join the Conversation

  1. Susanna Loyd says:

    Om man mosar till potatisen lite, så håller tortillan ihop bättre, blir mer som en potatiskaka. Som den brukar vara i Spanien. Lättare att göra med mospotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close