Grillade räkor med aioli

Grillade räkor smarriga smaker. Jag serverar mina räkor med aioli, varma baguetter och spansk potatisomelett (tortilla espanola). Det är det bästa fredagsmyset hemma hos oss. Jag dukar fram en liten buffé där alla får skala sina räkor för hand och doppa i aiolin. Till och med den minsta i familjen älskar det. Vi kan sitta hur länge som helst vid middagsbordet och njuta. Gott helgmys eller som plockmat på en buffé. 

4-6 portioner
1 kg räkor med skal
Marinad:
1 lime
1 tsk chili- eller paprikapulver
1 tsk spiskummin
3-4 msk soja
2 vitlöksklyftor
En liten knippe persilja
4 msk olivolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Aioli (recept längre ned)
Vitlöksbröd- recept HÄR!
Tortilla española– recept HÄR!
Krashade potatisar med vitlökssmör- recept HÄR!
Franska baguetter- recept HÄR!

Gör såhär:
Tina upp räkorna och låt rinna av i en sil om du använder frysta. Riv skalet från limen, endast det gröna. Pressa vitlöken, limen och finhacka persiljan. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över räkorna. Blanda allting väl. Låt gärna räkorna marineras minst en timme i rumstemperatur eller flera timmar i kylen. Räkorna klarar sig bra i kylen upp till 12 timmar i sin marinad.

Tillagning:
På grill: Grilla räkorna 1 min på varje sida.
I ugn: Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktion på. Tillaga räkorna i ugnsformen med sin marinad i ca 5 min, tills räkorna blir rosa. Servera räkorna kalla eller varma med aioli.

Klassisk Aioli på ett helt ägg
1 ägg
Ca 1,5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger eller pressad citron
1 vitlöksklyfta
Salt

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser i en skål. Ställ en stavmixer så mixerbladet nuddar botten av skålen. Mixa på högsta effekt. Dra sakta mixern upp och ner några gånger för att få in lite luft i aiolin.
När den är fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering.

Aioli på mitt vis
1-2 st vitlöksklyftor
0,5 dl majonnäs
2 dl majonnäs
1 lime
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Riv skalet från 1 lime i en skål, riv eller pressa vitlöken. Dela limen och pressa halva. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Ställ i kylen en stund innan servering.

grillade räkor
Tortilla Espanola

Join the Conversation

  1. Detta ska definitivt testas till helgen! 🙂

  2. Carina says:

    Varför står majonnäs 2 gånger i ditt recept på aioli? Känns som det skulle vara en annan ingrediens eller göras på annat sätt?

  3. Anonym says:

    Majonnäs i “Aioli på mitt sätt” – 0,5 eller 2 deciliter???
    Kan ju vara bra att veta tänker jag …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close