Grönsaker/ Mezza/ Såser & Dressingar/ Turkiet/ Veganskt/ Vegetariskt

Sivri i tomatsås

Jag har alltid massa sivri och paprika i kylen. Så fort mina sivri börjar kännas lite tråkiga slänger jag ihop denna fantastiska turkisk inspirerade rätt. En pepprig tomatsås som du kan serveras som en hel måltid med bröd eller som tillbehör vid grillat. Väldigt god och enkel att göra. Ibland när jag vill göra rätten ännu matigare så brukar jag knäcka i 3-4 st ägg i såsen, då får jag världens godaste chakchuka. Om du inte hittar sivri i din mataffär så kan du även vända paprika.

4 portioner
500 g sivri (kan ersättas med grön paprika)
2 st röda spetspaprika (röd paprika funkar också bra)
2-3 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut)
4 vitlöksklyftor
4-5 st mogna röda tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
1-2 tsk pulbiber (turkisk chiliflakes. Kan ersättas med chiliflakes eller paprikapulver)
1 tsk spiskummin
Salt och peppar
Olivolja till stekning och garnering
Eventuellt 2 msk tomatpuré (tillsätt endast om dina färska tomater inte känns tillräckligt röda och mogna)
Valfri tillsättning:
3-4 st ägg
Serveringsförslag:
Pitabröd

Gör såhär:
Hacka sivri och paprika i tjocka strimlor, finhacka vitlök, hacka tomaterna i små tärningar. Behåll chilin hela eller finhacka dom, jag behöll mina chilin hela. Hetta upp rikligt med olivolja, ca 0,5 dl. Stek siviri, chili och röd paprika under omrörning i ca 3 min. Vänd i vitlök, stek lite till. Lägg ett lock på stekpannan och låt sivrin svettas under lock på medelvärme i ca 5-6 min. Smaka av med salt, pulbiber och spiskummin. Vänd i tomat och stek under omrörning i ca 3 min. Om du har färska tomater kan du eventuell behöva tillsätta lite tomatpuré, det förhöjer smaken på tomaterna om du har använt färska tomater som inte är så röda och mogna.

Låt allting sjuda under lock i ca 10-15 min. Du kan välja att servera rätten direkt eller knäcka i 3-4 st ägg nu. Om du vill ha i ägg gör du 3-4 st gropar i såsen, knäcker i ägg, lägger ett lock på stekpannan och låter det sjuda långsamt tills äggen stelnar, ca 7-8 min. Ringla slutligen lite ovilja över allting och servera med bröd.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Svitlana
    01/04/2019 at 11:08

    Yammi

  • Leave a Reply