Bakverk/ Bröd/ Irak/ Libanon/ Mezza/ Veganskt

Pitabröd

Hemmabakade pitabröd är så gott! Ladda frysen och värm när det är dags att äta. Finns inget godare än att öppna upp brödet och fylla dem med något gott. Älskar dessa bröd. Bli inte avskräckt av det långa receptet, de är inte alls svåra att baka.

Fotor_144233637727649Fotor_144233556694494

15 st pitabröd
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsksalt
Ca 14 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 min.

Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.

Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i Micron innan servering.
Fotor_144233844662296Fotor_144233856456794

Fotor_144233838017871Fotor_144233081178235

Fotor_144233552534392

 

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply
    Jonathan
    07/03/2016 at 14:43

    Härliga o perfekta blev det =)

    • Reply
      Zeina
      09/03/2016 at 23:49

      Men så bra 😀 underbart att läsa, tack snälla för att du berättar

  • Reply
    Umm Maryam
    21/06/2016 at 13:57

    Mashaallah det blev så gott
    Va lite komplicerat första gången men jag lyckades

    • Reply
      Zeina
      22/06/2016 at 11:36

      Underbart 😀 Kul att läsa, tack för att du tar dig tid att skriva det. Kram

      • Reply
        Sarah
        13/05/2020 at 12:26

        Min ugn går bara upp till 250 grader 🙁 Hur mycket längre ska de då vara inne (ungefär)?

    • Reply
      Emilia
      20/07/2020 at 22:37

      Läste receptet och tänkte oj vad komplicerat, halvvägs in i degen ville jag ge upp för såg inte ut som på bilden men jag fortsatte och resultatet blev bättre än förväntat! Tack!

      • Reply
        Zeina
        25/07/2020 at 09:19

        Härligt att läsa. Det låter verkligen mer komplicerat än vad det verkligen är 😀

  • Reply
    Kajsa
    03/08/2016 at 23:57

    Bakade dessa och åt med dina falafel, så gott! Bröden blev perfekta på första försöket tack vare din beskrivning, tack!

    • Reply
      Zeina
      07/08/2016 at 23:19

      Åh så underbart❤ tack

      • Reply
        Emilia
        20/07/2020 at 22:38

        Var förresten inte komplicerat heller när man väl var inne i det, haha! Kommer definitivt att göra igen!

  • Reply
    Lea
    17/01/2017 at 21:57

    Hej Zeina!
    Först av allt..TACK! för din fina matsida och alla dessa underbara recept! Finns både för allätare och vegetarianer och dessa är lätta att ändra till veganrecept när det behövs. Håller på med dessa pitabröden för första gången =) När det är såhär enkelt att göra sina egna pitas, så ska jag aldrig mera köpa pitabröd i affären. Man har nog varit lat..Hihi! Men nu ska dt bli förändring i hushållet. jag vll bara ställa en liten fråga, angående degen. Går den att frysas? Och sedan ta upp en degboll allteftersom pitabegäret slår en. Eller får bröden då en frasig skorpa? Vilket inte är ju meningen med pitabröden som skall vara mjuka. Ha en inspirationsrik år 2017 <3

    • Reply
      Zeina
      19/01/2017 at 23:25

      Hej!
      Underbart att läsa Kul att du gillar receptet. Jag har aldrig testat att frysa in degen, är osäker på om det blir bra. Jag brukar frysa in massa färdigbakade pitabröd i fryspåsar. Bara att värma upp några sekunder i Micron och de är som nybakade på nytt. Lycka till med bakandet och hoppas att det blir bra. Kram ❤

      • Reply
        Anonym
        16/02/2020 at 16:43

        Super bra!

  • Reply
    Anna
    18/01/2019 at 18:02

    Ska strax inmundiga nybakade pitabröd. Så enkelt, så snajsigt! Ska aldrig mer köpa. Tack för bra recept med fina bilder!

  • Reply
    Helena
    01/02/2019 at 15:39

    WOW! Jag bjöd några kollegor på middag och då gjorde jag dessa (vi åt riktigt het pulled pork) och attans vad goda de blev! Det var enkelt att följa receptet och som sagt, vansinnigt gott. Ena kollegan frågade om receptet och givetvis skickade jag hit honom 🙂 Tack så mycket för receptet.

  • Reply
    Mikael Lund
    28/07/2019 at 13:49

    Så underbar du är som sprider din kärlek genom mat ❤️Vill bara lämna ett litet tips baka dessa i en hotairfryer varmlufts fritös såååå bra blir dom!

  • Reply
    Kenneth Magnusson
    22/09/2019 at 17:48

    Fantastiskt bra och gott!
    Fick göra några försök innan jag lyckades. När jag slutade att killgissa och faktiskt följde receptet så fungerade det och bröden reste sig jättefint. . . de misslyckade försöken var rätt ok och goda de med faktiskt men de reste sig inte enligt önskan.

  • Reply
    Jennifer
    30/10/2019 at 13:45

    Bakade en rejäl laddning idag, så perfekt att ha i frysen och sen bara ha någon röra/tacofärs + grönsaker till. Det är min bästa “oj, jag har ingen matlåda till jobbet”- lösning.
    Tack för ett jättebra recept!

  • Reply
    Rebecca
    01/11/2019 at 21:19

    Fantastiskt utförligt recept ! För egen del gillar jag lite mer salt i degen,men verkligen toppen recept. Och så fina bilder och allt du lagar ser så härligt fräscht och gott ut!

  • Reply
    Jenny Norling
    01/03/2020 at 10:27

    Tack för fin sida och bra recept! Gjorde dessa pitabröd för ett tag sen och de blev superbra! Vill gärna göra dem igen men undrar om de kan jäsa längre än 1,5 timme? Tex om jag gör dem på fm och bakar dem i ugnen på em.

    Varma hälsningar
    Jenny

  • Reply
    Sandra
    07/04/2020 at 21:35

    Helt perfekt pitabröd!! Jag tycker (köpta) pitabröd är typ värdens tråkigaste och tvekade i huruvida jag skulle baka några eller inte. Men som sagt, dom här blev HELT PERFEKTA! Alla älskade dom. Enkelt var det också.

  • Reply
    Sofie Siegers Johansson
    12/04/2020 at 12:43

    Enkelt recept att följa, hade lite svårt att få bröden att resa sig ordentligt. Men det blir nog bättre nästa gång 🙂
    Jag har dock en fråga, när du skriver att man kan värma de frysta bröden i en påse i mikron, vad för påse menar du? Tyg, plast?

  • Leave a Reply