Shorbet adas är en klassisk soppa som görs i stort sett i alla delar av Mellanöstern. En typisk förrätt innan maten. Den är väldigt len och mild i smaken, men samtidigt smakrik. Därför går den hem hos de flesta, både barn och vuxna har den som en favorit. Mättande och god linssoppa som är enkel att laga. Här kommer recept på den libanesiska versionen.
Libanesisk linssoppa, 6 portioner
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (kan uteslutas eller bytas ut mot vermicelli)
1 liter vatten
Salt/buljong (välj fritt)
1 gul lök eller 1 dl rostad lök
Finhackad persilja (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
2-3 msk citronsaft från färsk citron
Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda i det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med salt/buljong och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov. Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir bruna och ordentligt stekta. Blanda ner lök, citron och spiskummin i soppan, låt puttra 5 min till. Garnera eventuellt med finhackad persilja innan servering.
vad för ris? grötris?
De flesta rissorter funkar bra. Grötris, basmati eller jasmin kan man ta 🙂
Kan man använda gröna linser istället?
Det kan man göra 🙂
Den här var super god, kommer definitivt att göra den fler gånger
Tack för att du berättar 🙂 alltid trevligt att läsa när någon är nöjd. Ha det fint. Kram
Ska verkligen testa. älskar dina recept Tack! !
Hej! Ska linserna koka sönder eller ska en försöka behålla de hela?
Hej,
De ska kokas sönder 😀
Salam, om man vill göra soppan lite “tunnare” till iftar (när man ska bryta fastan) hur gör jag då? Jag skall ha ca 15 gäster. Tack påförhand <3
Salam, Späd ut den med mer vatten och krydda eventuellt med mer salt eller spiskummin 🙂
Hej Zeina, tack för alla dina bra recept – en räddning i matvardagen! Shorbet adas och mujadara har blivit storfavoriter, jag har lagat dem hur många gånger som helst 🙂
Hej!
Ska det vara olivolja?
Varför kallar du levantinsk-arabisk husmanskost för libanesisk?
Hmmmm kanske därför att soppan äts i Libanon likväl som i andra länder i Levanten? Vad som menas med Levanten varierar. En härlig soppa hur som helst.
Jättegod soppa.
Vad har du för typ av buljong?
Jag har använt grönsaksbuljong och det smakade bra och en gång tidigare hade jag i köttbuljong. Godast var grönsaksbuljongen.
Hej när ska man lägga i riset
Bara för tydlighet: om man kör 4dl torkade röda linser blir det extremt mycket soppa (ca 3-4 liter koncentrerad soppa som kan spädas mer), jag gissar att receptet pratar om redan blötlagda eller konserverade linser?
45 minuters koktid är rätt mycket. Görs soppan vanligen i tryckkokare?
Så god och enkel. Jag gör den ofta! Tack för alla dina recept.