Shorbet adas- Libanesisk linssoppa

Shorbet adas är en klassisk soppa som görs i stort sett i alla delar av Mellanöstern. En typisk förrätt innan maten. Den är väldigt len och mild i smaken, men samtidigt smakrik. Därför går den hem hos de flesta, både barn och vuxna har den som en favorit. Mättande och god linssoppa som är enkel att laga. Här kommer recept på den libanesiska versionen.

Libanesisk linssoppa, 6 portioner
4 dl gula/röda linser
1 dl ris (kan uteslutas eller bytas ut mot vermicelli)
1 liter vatten
Salt/buljong (välj fritt)
1 gul lök eller 1 dl rostad lök
Finhackad persilja (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
2-3 msk citronsaft från färsk citron

Gör såhär:
Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda i det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med salt/buljong och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov. Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir bruna och ordentligt stekta. Blanda ner lök, citron och spiskummin i soppan, låt puttra 5 min till. Garnera eventuellt med finhackad persilja innan servering.

Röda linser.
Röda linser.
Stek löken i olja tills den får färg. Du kan hoppa över detta moment och ersätta löken med rostad lök, funkar lika bra.
Stek löken i olja tills den får färg. Du kan hoppa över detta moment och ersätta löken med rostad lök, funkar lika bra.
Ner med löken i grytan, få även med oljan.
Ner med löken i den färdiga soppan, få även med oljan.
Krydda med spiskummin och pressa i citron efter smak.
Krydda med spiskummin och pressa i citron efter smak.

Mättande och gott! Servera med citron bredvid. Ett klassiskt tillbehör är friterad pitabröd som man smular ner i soppan som krutonger. Smaklig måltid!

 

Join the Conversation

  1. mirela says:

    vad för ris? grötris?

    1. Zeina Author says:

      De flesta rissorter funkar bra. Grötris, basmati eller jasmin kan man ta 🙂

  2. Kan man använda gröna linser istället?

    1. Zeina Author says:

      Det kan man göra 🙂

  3. Elisa says:

    Den här var super god, kommer definitivt att göra den fler gånger

    1. Zeina Author says:

      Tack för att du berättar 🙂 alltid trevligt att läsa när någon är nöjd. Ha det fint. Kram

  4. Sofie says:

    Ska verkligen testa. älskar dina recept Tack! !

  5. Lizzie says:

    Hej! Ska linserna koka sönder eller ska en försöka behålla de hela?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      De ska kokas sönder 😀

  6. Sabrina says:

    Salam, om man vill göra soppan lite “tunnare” till iftar (när man ska bryta fastan) hur gör jag då? Jag skall ha ca 15 gäster. Tack påförhand <3

    1. Zeina Author says:

      Salam, Späd ut den med mer vatten och krydda eventuellt med mer salt eller spiskummin 🙂

  7. Karin says:

    Hej Zeina, tack för alla dina bra recept – en räddning i matvardagen! Shorbet adas och mujadara har blivit storfavoriter, jag har lagat dem hur många gånger som helst 🙂

  8. Linnea says:

    Hej!
    Ska det vara olivolja?

  9. Michelle says:

    Varför kallar du levantinsk-arabisk husmanskost för libanesisk?

    1. Miderill says:

      Hmmmm kanske därför att soppan äts i Libanon likväl som i andra länder i Levanten? Vad som menas med Levanten varierar. En härlig soppa hur som helst.

    2. Susanne says:

      Spelar det någon egentlig roll? Sådana här påhopp befäster bara geografiska gränser . Mat äts
      ,lagas och liknar vartannat eller inte på mp ha olika ställen i världen beroende på influenser som kan vara individuella, kulturella, generella, eller för att man sett något på tv som sedan varieras och sprids . Who cares ? En soppa blir ” Libanesisk” för att du ätit den där , eller någon du känner från Libanon gjort den som hens mamma gjorde den. Whatever. Släpp bevakningen plzzzzzz.
      Jag är ” svensk ” . Men farfars far jobbade i NYC som ung, och tog med sig en del matvanor hem. Amerikanska kanske. Eller ev. Italienska, beroende på vem han träffade på matrasten.

  10. Pernilla says:

    Jättegod soppa.

  11. Jasmin says:

    Vad har du för typ av buljong?

    1. Jag har använt grönsaksbuljong och det smakade bra och en gång tidigare hade jag i köttbuljong. Godast var grönsaksbuljongen.

    2. Anonym says:

      Kyckling ska du ha.

  12. Anonym says:

    Hej när ska man lägga i riset

  13. Martin says:

    Bara för tydlighet: om man kör 4dl torkade röda linser blir det extremt mycket soppa (ca 3-4 liter koncentrerad soppa som kan spädas mer), jag gissar att receptet pratar om redan blötlagda eller konserverade linser?

  14. Karin says:

    45 minuters koktid är rätt mycket. Görs soppan vanligen i tryckkokare?

    1. Så god och enkel. Jag gör den ofta! Tack för alla dina recept.

    2. Anonym says:

      Räckte med 30 min för mig

  15. Anonym says:

    Tack för receptet! Men du har glömt att skriva att linserna måste skökas med vatten tills man får klart vatten. Så som man gör med ris innnan man lagar det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close