Qima- Irakisk kikärtsgryta

Marget qima är en traditionell irakisk gryta gjord på kött och kikärtor. Ordet “qima” betyder “finfördelat” och det är just vad denna gryta är. Allting finfördelas tills köttet nästan smälter i munnen. Väldigt unik i smaken, den får en ljuvlig arom av de torkade limen och alla kryddor. Ge gärna grytan sin tid att få puttra en bra stund och gör en stor sats när du ändå är på gång, den smakar desto godare dagen efter.

6 portioner Qima
Grytan:
800 g grytkött (jag använder högrev)
6 dl torkade gula ärthalvor (se bild) eller kikärtor
1 gul lök
4 st torkade lime (se bild)
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk kummin eller sju kryddor – recept HÄR!
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Svartpeppar
Buljong:
1 gul lök
2 st lagerblad
1 kanelstång
10 st svartpepparkorn
1 torkad lime
Ris– recept HÄR!

Gör såhär:
Om du använder vanliga torkade kikärtor ska de först blötläggas i 8-10 timmar. Kikärtshalvor blötlägger du i 30 min. Koka kikärtorna/ärthalvorna tills de mjuknar, ca 30- 45 min. Sila av och ställ åt sidan. Lägg köttet i en rymlig gryta och koka upp, skumma av och tillsätt sedan alla ingredienser till buljongen. Låt koka tills köttet blir helt mört, koktiden varierar beroende på köttet. Sila av buljongvattnet och spara vätskan till grytan. Finfördela köttet till strimlor, kasta bort eventuella ben, senor och fett.

Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar, tillsätt gurkmejan och fräs lite till. Blanda med tomatpurén och stek några sekunder. Häll i buljongvattnet, köttet, kikärtorna och alla kryddor. Mosa köttet och kikärtorna med en potatispress eller slev, rör om. Gör 3-4 st hack i varje lime och lägg ner dom i grytan. Låt puttra på medelvärme minst 1 timme, gärna längre. Späd ut med mer vatten om det behövs. Plocka ur limen från grytan och finfördela sedan köttet och kikärtorna med en potatispress, stavmixer eller en slev tills grytan får önskad konsistens. Du kan även hoppa över detta steg om du vill ha köttet i små bitar istället för finmalt. Lägg tillbaka limen och låt grytan få puttra en stund till. Servera med ris, sallad eller picklade grönsaker.
    

Join the Conversation

  1. Hur mycket vatten ska det var när man kokar köttet/buljongen ? Och hur länge ungefär ska det kokas ?

    Annars super recept

    1. Zeina Author says:

      Ca 1 liter vatten och det ska koka tills köttet är mört 🙂

  2. Hejå says:

    Hej kan man använda färdigkokta kikärtor? Tacksam för svar

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det går jättebra 🙂

  3. Abudi says:

    Jättebra recept! Tack Zeina.

  4. melody meza says:

    Kan man använda köttfärs istället?

    1. Anonym says:

      Hej, det blir inte samma smak

  5. Sabina says:

    Alltså!! Du är ju verkligen bäst! tack för att du delar med dig alla underbara recept!
    Gjorde denna grytan till min irakiska man (är själv från Balkan) men känner mig sååå stolt för den blev såå lik den ”originella” som jag smakade på när vi träffades i början..
    Detta recept kommer upprepas många många gånger framöver ! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close