Bönor/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Irak/ Utvalt

Qima- Irakisk kikärtsgryta

Marget qima är en traditionell irakisk gryta gjord på kött och kikärtor. Ordet “qima” betyder “finfördelat” och det är just vad denna gryta är. Allting finfördelas tills köttet nästan smälter i munnen. Väldigt unik i smaken, den får en ljuvlig arom av de torkade limen och alla kryddor. Ge gärna grytan sin tid att få puttra en bra stund och gör en stor sats när du ändå är på gång, den smakar desto godare dagen efter.

6 portioner Qima
Grytan:
800 g grytkött (jag använder högrev)
6 dl torkade gula ärthalvor (se bild) eller kikärtor
1 gul lök
4 st torkade lime (se bild)
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk kummin eller sju kryddor – recept HÄR!
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Svartpeppar
Buljong:
1 gul lök
2 st lagerblad
1 kanelstång
10 st svartpepparkorn
1 torkad lime
Ris– recept HÄR!

Gör såhär:
Om du använder vanliga torkade kikärtor ska de först blötläggas i 8-10 timmar. Kikärtshalvor blötlägger du i 30 min. Koka kikärtorna/ärthalvorna tills de mjuknar, ca 30- 45 min. Sila av och ställ åt sidan. Lägg köttet i en rymlig gryta och koka upp, skumma av och tillsätt sedan alla ingredienser till buljongen. Låt koka tills köttet blir helt mört, koktiden varierar beroende på köttet. Sila av buljongvattnet och spara vätskan till grytan. Finfördela köttet till strimlor, kasta bort eventuella ben, senor och fett.

Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar, tillsätt gurkmejan och fräs lite till. Blanda med tomatpurén och stek några sekunder. Häll i buljongvattnet, köttet, kikärtorna och alla kryddor. Mosa köttet och kikärtorna med en potatispress eller slev, rör om. Gör 3-4 st hack i varje lime och lägg ner dom i grytan. Låt puttra på medelvärme minst 1 timme, gärna längre. Späd ut med mer vatten om det behövs. Plocka ur limen från grytan och finfördela sedan köttet och kikärtorna med en potatispress, stavmixer eller en slev tills grytan får önskad konsistens. Du kan även hoppa över detta steg om du vill ha köttet i små bitar istället för finmalt. Lägg tillbaka limen och låt grytan få puttra en stund till. Servera med ris, sallad eller picklade grönsaker.
    

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Sara
    05/07/2016 at 17:57

    Hur mycket vatten ska det var när man kokar köttet/buljongen ? Och hur länge ungefär ska det kokas ?

    Annars super recept

    • Reply
      Zeina
      13/07/2016 at 10:33

      Ca 1 liter vatten och det ska koka tills köttet är mört 🙂

  • Reply
    Hejå
    11/09/2018 at 09:28

    Hej kan man använda färdigkokta kikärtor? Tacksam för svar

    • Reply
      Zeina
      20/09/2018 at 09:29

      Hej,
      Det går jättebra 🙂

  • Reply
    Abudi
    15/10/2018 at 15:31

    Jättebra recept! Tack Zeina.

  • Leave a Reply