Indien/ Irak/ Libanon/ Ris/ Tips & knep i köket/ Vegetariskt

Bästa sättet att tillaga basmatiris på

Att få till ett fluffigt ris som inte klibbar ihop är lite av en konst. Det är några steg att följa men inte alls så svårt. Hemligheten ligger främst i att du har bra kvalité på riset och att du tvättar bort de mesta av stärkelsen. Här får du tips och recept på hur du tillagar basmatiris på bästa sätt.
bamia-6

Tips innan du börjar tillaga riset!
1. Välj ett bra basmatiris av god kvalité. De flesta rissorter som finns i de vanliga livsmedelsbutiker har en tendens att bli klibbiga. Riktigt bra basmatiris hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker Jag brukar titta efter de indiska rissorterna som oftast har långa fina risskorn som inte klibbar ihop lika lätt. “Amiri” och “Abu kass” är två olika märken som jag brukar använda och är nöjd med.
2. Tvätta riset ordentligt. Du vill få bort de mesta av stärkelsen för att få ett fluffigt ris. Riset blir även fräschare när man tvättar det. Jag brukar mäta upp ris i en rymlig skål, fylla med vatten och försiktigt röra runt med handen, du kommer se hur vattnet blir grumligt och vitt av all stärkelse, häll ut vattnet och gör om samma process på nytt ca 5-6 ggr. Arbeta varsamt utan att bryta sönder kornen, när vattnet börjat klarna har du fått bort det mesta av stärkelsen.
3. Blötlägg riset. När riset blötläggs får man bort ännu mer av stärkelsen och riskornen blir längre och fluffigare. Du får inte ett “kompakt” och torrt ris. Riset ska blötläggas i ljummet vatten.
4. Låt riset rinna av ordentligt efter blötläggning så de inte krossas när du steker dem i oljan.
5. Mät upp portioner. 1 dl ris är ca 1,5 portion. För varje 1 dl ris tar du 1 msk olja.
6. Recept på persisk ris med saffran hittar du HÄR!

Recept, 6 portioner basmatiris
4 dl ris
4 msk olja
Ca 6 dl hett vatten
Salt efter smak (ca 1,5 tsk)

Gör såhär:
Tvätt riset tills vattnet klarnar. Blötlägg sedan med ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur minst 30 min (gärna i 2 timmar men 30 min funkar utmärkt). Låt rinna av ordentligt i en fintrådig sil i ca 5 min.
4

Hetta upp olja i en kastrull, häll i riset och rör runt varsamt utan att du bryter sönder riskornen i 1 min. Krydda med salt och häll över hett vatten. Mängden vatten du har på riset varierar beroende på hur länge riset har legat i blöt och kvalitén på den. Har riset varit blötlagt en lång stund räcker det med lite vätska som som gör att riset ångas. Har det legat i blöt ca 30 min ska vattnet täcka riset med lite mindre än 1 cm. Lägg på ett lock, låt koka upp på hög värme, ej högsta så det inte bränns i botten av kastrullen. Så fort det börjar puttra i grytan sänker du värmen och låter riset ångas långsamt i ca 15 min under lock. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel. Om kornen fortfarande är lite hårda, kan du tillsätta lite mer hett vatten, lägga på locket och låta den tillagas någon minut till. Låt vila under lock, ångan i kastrullen gör att riset tillagas.
89bamia-7

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  a
  17/01/2016 at 08:44

  Hej försökt göra enligt recept men riset mjuknade redan efter den kokat. Så jag fick hälla ut nästan allt vatten för att sedan låta det tillagas på låg värme. Blev klibbigt ..Ska man verkligen ha riset i vatten 2 timmar? Det blir väldigt mjukt o tillagas fort,

  • Reply
   Zeina
   18/01/2016 at 22:31

   Ja det ska vara i två timmar men det går inte med vilken basmatiris som helst. Det ska vara en sort av bra kvalité, en orientalisk eller indisk sort

 • Reply
  Anna Raj Dulari
  06/02/2016 at 07:31

  Hej
  Jag kommer ifrån norra Indien, och jag rekommenderar basmatiriset “India Gate” det finns flera variationer till försäljning här i Sverige, man hittar det i välsorterade asiatiska affärer, och gärna dom butikerna som säljer indiska matvaror.
  Men den bästa för vanlig matlagning, är den mörkbruna påsen.

  Jag brukar köpa 5-10 kilos påsar.

  Du har helt rätt Zeina, ris är en hel vetenskap, jag brukar ibland beskriva att detta med ris att det är likt vad det om olika viner, och som vinkännare. Ris- det finns massa sorter, och var sort har sina variationer hur det bäst ska tillagas.

  Men sen även varierar ris också från vilken region, säsong, ålder, land, behandling etc. och sen givetvis beroende på vad du ska laga.

  Tack för en fantastisk blogg.

  • Reply
   Zeina
   08/02/2016 at 09:44

   Hej,
   Tusen tack för mycket trevlig och givande läsning. Indian gate är verkligen kanon, den har jag testat. Önskar dig en fortsatt trevlig dag /Zeina

 • Reply
  a
  28/02/2016 at 18:04

  Hej ! Jag har basmatiris från orientalisk affär. Gjort detta recept men 8 dl vatten blir alldeles för mkt. Blir typ som gröt. Testade 5-6 o det blodet lite bättre.

  • Reply
   Zeina
   29/02/2016 at 12:55

   Va bra att du justerade receptet själv.Det är olika mått beroende vilken ris, därför har jag skrivit ca 8 dl. Kram

 • Reply
  Selime
  14/08/2019 at 18:36

  Hej, jag köpte riset du nämner ovan.. Kan man blötlägga på morgonen och ha det så i 6- 7 h i blött eller max 2 h? Du är bäst ❤️

 • Reply
  Aisha
  09/09/2019 at 15:12

  Hej! Botten av riset blev lite kletigt men resten fluffig . Brukar det bli så?

  • Reply
   eda
   24/04/2020 at 21:29

   Hände mig också

  Leave a Reply