Jamaicansk majsgröt

Cog även kallad pop är en underbar jamaicansk gröt med smak av kokos, kanel och muskot. Den görs på majsmjöl och sötas med kondenserad mjölk. Ljuvlig! Man kan enkelt justera sötman genom att ha i så mycket kondenserad mjölk man själv önskar, om man gör gröten söt så blir den som en dessert. Fantastiskt gott att toppa gröten med frukt och bär eller att strö på lite kanel.

4-6 portioner
3 dl majsmjöl (finmald polenta funkar också bra)
3 dl kokosmjölk (vanlig mjölk funkar också)
8 dl vatten
Ca 1 dl kondenserad mjölk (söta gröten efter smak)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/4 tsk muskot
0,5 tsk salt

Gör såhär:
Rör ut 3 dl majsmjöl med 1 dl vatten i en bunke. Koka upp 7 dl vatten och 3 dl kokosmjölk (eller vanlig mjölk) i en kastrull på medelvärme. Ha koll så mjölken inte bränns vid i botten av kastrullen. När vattnet och mjölken kokar vänder du i majsmjöl samtidigt som du rör om. Låt puttra under omrörning i ca 5 min. Sänk värmen och låt gröten puttra tills den tjocknar i ca 10-15 min, rör om med jämna mellanrum och var noga med att inte låta gröten brännas vid i botten av kastrullen.

Vänd i kondenserad mjölk, kanel, muskot, salt och vaniljsocker. Låt gröten puttra på låg värme i ca 5 min. Smaka av och söta/krydda eventuellt mer. Servera direkt. Strö gärna på lite kanel vid servering. Det är även väldigt gott att toppa gröten med frukt och bär.   

Join the Conversation

 1. Sofia says:

  Det ser ut som polenta snarare än majsmjöl? Vilket märke använder du?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Jag använde ett italienskt märke och det stod på italienska på påsen. Kan mycket väl ha varit polenta. Både fin polenta och majsmjöl funkar jättebra 😀

 2. MimMim says:

  Jag kokade den här goda gröten utan kondenserad mjölk. Det var väldigt gott att ta lite kondenserad mjölk på den färdiga gröten i tallriken. Den som ogillar stark sötma avstår helt enkelt. Jag äter ibland turkisk joghurt med valnötter och ringlar över lite sötad kondenserad mjölk. Från början en nödlösning när honungen var slut. Gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close