Nordafrikansk böngryta med sting och mycket smaker. Den serveras gärna med nybakat bröd och en syrlig chilisås. Fantastiskt god och chilisåsen som man toppar den med vid servering är verkligen pricken över i:et. Fler ljuvliga nordafrikanska rätter hittar du HÄR! Harira är en stor favorit, nyttig vegansk soppa.
6 portioner
6 dl torkade vita bönor eller 2 burkar (400 g styck) kokta vita bönor
600 g lammkött (gärna med ben)
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2-3 st morötter
4-5 matskedar tomatpuré
Ca 1 msk harissa (chilipasta som kan bytas ut mot sambal oelek eller chilipulver)
1 färsk chili (kan uteslutas)
Ca 8-10 dl vatten (mängden vatten kan variera beroende på om du använder torkade eller bönor på burk)
Olivolja till stekning (neutral olja funkar också)
Kryddor:
2 tsk ras el hanout (nordafrikansk kryddblaning, finns på kryddhyllan i mataffären)
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
Salt & peppar
Chilisås vid servering:
5 msk harissa (sambal oelek funka också)
4 msk olivolja
2 msk vinäger (kan ersättas med citron)
Serveringsförslag:
Lättbakat bröd eller baguetter
Gör såhär:
Om du använder torkade bönor lägger du dem i blöt i en skål med ljummet vatten i 8-12 timmar.
Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna, skär köttet i önskad storlek, skala och skär morötterna i slantar. Hetta upp olja och bryn köttet tills den får färg, vänd i lök och stek lite till. Vänd i vitlök, tomatpuré, harissa, alla kryddor (förutom lagerblad, och stek allting i ca 4-5 min under omrörning på medelhög värme. Tillsätt morötterna, lagerbladen, hel chili, häll över hett vatten. Om du använder torkade bönor så häller du i dom nu i grytan. Om du använder bönor på burk väntar du med att att hälla i dom. Låt grytan puttra under lock i ca 1,5-2 timmar. Smaka av och krydda eventuellt mer och tillsätt även mer vatten vid behov. Om du använder bönor på burk häller du i dom i grytan sista 30 min av koktiden.
Chilisås till servering: Blanda ihop allting, toppa grytan med såsen vid servering. Servera gärna med bröd.
Supergod! Gjorde med lammfärs dock!
Min favorit 🙂
Tack för receptet