En lättlagad och läcker ungersk kycklinggryta. Den görs enkelt på få ingredienser och hemligheten i hela rätten ligger i det smakrika ungerska paprikapulvret. Det har en mycket mer intensiv smak än “vanlig” paprikapulver. Man kan hitta ungersk paprikapulver i vissa mataffärer med brett sortiment eller i kryddbutiker på nätet. Om du inte hittar ungersk paprikapulver och vill jättegärna testa denna gryta så kan du förstås använda vanlig paprikapulver, öka då mängden något. Paprikash serveras traditionellt med hemmagjord “nokedli”, ungersk klimp/dumplings. Jag brukar koka potatisgnocchi till min paprikash, fantastiskt gott det med. Annars kan man servera paprikash med ris, pasta, kokt potatis, bröd eller något annat gott tillbehör som man gillar att äta vid en mustig gryta.
4-6 portioner
Ca 1,2 kg kycklingklubbor
2 gula lökar
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
4-5 msk tomatpuré
3 msk ungersk paprikapulver (vanlig paprikapulver funkar också)
2 msk vetemjöl
2 st kycklingbuljongtärningar upplösta i 5 dl hett vatten
3 dl creme friache + 3 msk vetemjöl
Salt & peppar
Olja till stekning
Persilja till garnering
Serveringsförslag:
Läs i inledningstexten ovan
Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i 2 delar. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja och stek kycklingen ca 5 min på varje sida, tills kycklingen får en fin stekyta. Lägg kycklingen åt sidan.
Hacka lök och paprika i små tärningar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja i en kastrull, stek lök och paprika i ca 5 min, tills de får färg. Vänd i vitlök, paprikapulver, tomatpuré och stek några minuter under omrörning. Vänd i 2 msk vetemjöl och stek lite till. Häll över 5 dl vatten som du har blandat med kycklingbuljong i kastrullen. Blanda allting ordentligt. Lägg kycklingen i grytan, koka upp och sak sedan värmen. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka under lock i ca 45 min.
Blanda creme fraîche med 3 vetemjöl i en skål. Blanda ordentligt och var noga med att det inte finns små klumpar av mjölet i smeten. Blanda med en gaffel.
Ta ur kycklingen från grytan och lägg åt sidan. Häll ner crème fraichen samtidigt som du rör om. Detta för att undvika att du får klumpar av mjölet i såsen. Jag missade att ta ut kycklingen från såsen och fick små klumpar. Gör inte mitt misstag. Blanda, låt såsen koka upp, sänk värmen och lägg tillbaka kycklingen i grytan. Låt små puttra en stund utan lock, ca 10 min. Garnera med persilja och servera med önskat tillbehör.
Supergod smak, men det blev väldigt stuvigt och krämigt… Kommer dra ner på mängden mjöl till nästa gång!
Vi har letat länge efter recept som smakar som denna ljuvliga ungerska maträtt gör i Ungern. Äntligen hittade vi det! Var som att sitta på Lugas i Budapest när vi njöt av detta hemma vid vårt köksbord. Tack!!