Patlican kebab- Turkisk kebab med aubergine

Turkisk patlican kebab är en annorlunda version på kebab. Saftiga köttfärsbiffar som varvas i en form med aubergine och som sedan bakas i ugn med tomat, sivri och tomatsås. Smakar utsökt och passar perfekt att servera med bulgur eller ris. Patlican kebab påminner lite om maldom.

4-6 portioner
Biffarna
600 g köttfärs
1 lök, finhackad
2 dl persilja, finhackad
2 msk ströbröd
2 tsk paprikapulver
1 tsk sju kryddor (kan uteslutas)
Ca 1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Grönsaker:
Ca 3 st smala och långa aubergine (2 vanliga aubergine funkar också)
200 g cocktailtomater eller 2-3 st tomater delade i klyftor
2-3 st sivri eller chili (vanlig paprika funkar också)
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong eller salt
2 msk olivolja
Svartpeppar

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till biffarna. Forma sedan till tunna och platta biffar. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg biffarna på en bricka.

Skiva auberginerna i ca 5 mm tjocka skivor. Dela coktailtomaterna i halvor, skiva sivri/paprika i klyftor. Börja med att varva aubergine och biffar i en ugnsform. Lägg tomaterna och paprikan i formen.

Värm ugnen till 175°. Koka upp 2 dl vatten, smula i buljongen. Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, olja och blanda. Häll tomatsåsen i formen över biffarna och grönsakerna. Tillaga mitt ugnen i ca 45-60 min. Servera med önskat tillbehör.  Jag serverade rätten med bulgur, recept hittar du HÄR!

RECEPT PÅ BULGURN HITTAR DU HÄR!

Join the Conversation

  1. Eleonora says:

    Hej
    En fundering, auberginen den behöver man inte göra nått med innan. Utan man använder den rakt av utan konstigheter? Tänkte på att man sett att den ska saltas å vattnas ur å att den kan smaka träigt. Har aldrig lagat aubergine förut men den här rätten lät både god å kändes enkel

    1. Milla says:

      Augerinerna var tidigare mycket beska och därför saltade man dem först. Numera har man tagit fram sorter som inte är så beska och behöver inte saltas ur. Ibland rekommenderar man att lägga aubergineskivorna i kallt vatten före tillagningen. Då ska de inte suga upp lika mycket fett när man steker dem.

  2. Alexandra says:

    Otroligt gott rätt ,väldigt gott och enkelt ,behöver dock lite tid avsatt .
    Stort tack för dina goda recept ❤ min mat är högt uppskattad varje gång jag lagar någon av dina recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close