Maldom- Syriansk/assyrisk kött och grönsaksgratäng

Inlägget innehåller reklam för min kokbok

Maldom- en mustig assyrisk/syriansk gratäng med underbara smaker. Köttfärsbiffar som varvas med grönsaker och bakas i en tomatsås- SÅ GOTT! Denna rätt är som ett konstverk (nu pratar matnörden som lever i mig). Men den är så vacker, randig aubergine och zucchini, grönsaker i olika färger som varvas snyggt. En fröjd för ögat och inte minst för gommen. Basen i denna rätt är aubergine, potatis och tomatsås. Det är valfritt om du vill ha i zucchini eller paprika. Denna rätt kan tillagas på oändligt många vis och detta är min version av maldom. Receptet är en riktig gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder. 

Om du gillar mina Mellanösternrecept så kommer du att älska min kokbok! Läs mer och beställ boken HÄR!

8 portioner Maldom
Biffarna
1 kg köttfärs
1 stor lök, finhackad
2 dl persilja, finhackad
3 msk ströbröd
1 msk paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept HÄR!
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Grönsakerna:
2-3 turkisk aubergine (den smala varianten) eller 2 vanliga
2 zucchini
5 potatisar
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
Du kan byta ut paprikorna mot 4 st sivri (turkisk grön paprika som liknar chili men är mild i smaken)
Tomatsås:
8 dl vatten
5 msk tomatpuré
2 buljongtärningar eller 1,5 tsk salt
1 tsk sju kryddor eller kumminpulver (inte spiskummin)
2-3 st färska tomater

Gör såhär:
Biffarna: Blanda samman alla ingredienser till biffarna. Blanda ordentligt med inte för länge, annars trådar färsen sig. Forma sedan till tunna och platta biffar. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg biffarna på en bricka.

Grönsakerna: Skala aubergine och zucchini randiga (se bild), skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Skiva paprika och potatis i lika tjocka bitar.

Värm ugnen till 175°. Pensla en stor ungsform, ca 35×25 cm, med olja. Varva biffarna med grönsakerna i formen. Baka mitt i ugnen i ca 45-60 min.  Grönsakerna ska mjukna, känn med en sticka på potatisen. Du kan täcka grönsakerna efter halva tiden om de fått för mycket färg. Om du väljer att fritera grönsakerna först kan du hoppa över detta moment och direkt hälla över tomatsåsen och baka hela rätten i ca 30-40 min. Men det blir en betydligt mastigare rätt, jag föredrar den bakade versionen. Det kan hända att du behöver mer grönsaker eller att det blir över. De som blir över kan du steka i lite olja och krydda med salt & peppar. Servera som en sidorätt.

Tomatsåsen: Koka upp vattnet, blanda i tomatpuré, buljong/salt och svartpeppar. Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer salt. Skiva tomater i klyftor.

Ta ut ut formen med biffarna och grönsakerna. Om grönsakerna fortfarande känns hårda kan du baka dem en stund till. När grönsakerna är mjuka garnerar du med tomatklyftorna, häll över tomatsåen och strö över sju kryddor/kummin.  Tomatsåsen ska precis täcka alla grönsaker, är det för lite sås kan du blanda lite till. Ta in mitt i ugnen och baka 20-30 min på 200°. Servera med ris och sallad. Recept på ris som passar till denna rätt hittar du HÄR!

Join the Conversation

 1. Mumms det ser helt underbart gott och nyttigt ut. Måste testas!

  1. Zeina Author says:

   Tack 😀
   Den är verkligen mumsig! Skoj att du tittade in och kommenterade på bloggen.
   Ha det fint. Mvh Zeinas:-)

 2. Ska göra denna rätten nu, gjorde den indiska grytan igår o den var magisk!!

  Vill bara säga att du är GRYM!!! fortsätt så!

  1. Zeina Author says:

   Hej och TACK!!! Va glad jag blir:-D Jätte snällt att du tog dig tid att lämna en kommentar. Hoppas att du blir lika nöjd med detta recept.Lycka till och ha en härlig dag.
   Mvh Zeina

   1. supergott! Men första omgången i ugnen behövde lite längre tid för att potatisen var lite hård o köttet liiiite rött. men det gör inget! bara till att dröja på tiden, plus ha den i lite längre när man lägger på den röda såsen!

    1. Zeina Author says:

     Ja du har nog rätt där, tiden kan variera lite beroende på hur tjocka skivorna är. Men så bra att du blev nöjd trots allt. Tack för att du lämnade en kommentar. Mvh Zeina

 3. Lotta says:

  Supergott! Jag modifierde lite och hade i mer kryddor bla vitlök (finns nästan ingen mat som inte blir lite godare med vitlök ) men grundidén var superb!

  1. Zeina Author says:

   Härligt att du testat och gjort din egen version av rätten. Så ska det vara 😀 man kryddar efter smak. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar.
   Ha en härlig dag. Mvh Zeina

 4. Åå detta tilltalade mina smaklökar ! Det måste jag testa

  1. Zeina Author says:

   Va skoj! Den är verkligen jätte god. Hoppas att du blir nöjd när du testar 😀
   Mvh Zeina

 5. Jag älskar din sida.du är helt otrolig.

  Kram…Christin

  1. Zeina Author says:

   Va glad jag blir nu. TACK så jätte mycket. Det värmer verkligen.
   Bamsekram Zeina

 6. Tack för en underbar blogg. Du har gett mig min inspiration åter i köket. Tack

  1. Zeina Author says:

   Underbart att läsa. Så glad jag blir. TACK så hjärtligt. Önskar dig en härlig dag, du gjorde min dag 😀
   Mvh Zeina

 7. Lemonec says:

  Testar nu med kycklingsfile i Maldom istället för köttfärsbiffar och ser om det smakar gott eller inte. Kan du inte laga mer Iransk mat, t.ex Ghormesh eller Dolma. Gärna Dogh (Doda) = Yoghurt med kolsyra vatten och mynta i, eventuellt salt. Skulle vara roligt att visa de andra om hur god Dogh är när man äter ihop med de rätter. Lycka till!

 8. Har sett detta recept och hade det i bakhuvudet men visste inte hur jag skulle hitta igen det. Efter lite googlande så hittade jag till din blogg! Det ser fantastiskt gott ut och jag ska testa redan i kväll! Tack!

  1. Zeina Author says:

   Så glad jag blir över att du hittat hit till Zeinas kitchen 😀 hjärtligt välkommen och hoppas att det smakar. /Kram Zeina

 9. Gjorde rätten precis, underbart! 🙂
  Skulle du också kuna lägga till en kategori för alla huvudrätter (irakisk, indisk, libanesisk, svensk etc) under samma titel? 🙂

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Så härligt att du var nöjd 🙂 ska kika närmre på ditt förslag /Zeina

 10. Malin says:

  Detta ska jag göra ikväll! Undrar bara om det där med att täcka grönsakerna, då menar du att lägga folie över hela formen då? Verkar lite krångligt att endast täcka över grönsakerna

  1. Zeina Author says:

   Ja jag menar att hela formen ska täckas 😀 lycka till /Zeina

 11. Britt-Inger Hultgren says:

  Zeina!
  Lagade denna rätt för någon månad sedan, oj så god!
  Hade ju en burk 7-kryddor kvar i skafferiet och de kom så väl till pass till en rätt på julbordet. Jag gjorde en sallad på kokta rödbetor, apelsinfiléer och valnötter, till det skulle det, enl. receptet vara en dressing på bl.a. gräddfil, det kändes inte så kul så jag gjorde en dressing på rapsolja & vit balsamvinäger, kom och tänka på kryddblandningen som ju innehåller många typiska julkryddor, det blev hur gott som helst! Inte sista gången jag gör den salladen!

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂
   Så trevligt att läsa. Kul att du gjorde din egen touch på salladen, låter riktigt gott. Tack för din fina kommentar. God fortsättning /Kram

 12. Hej Zeina. Har provlagat flera av dina rätter och de är så underbart goda. En del har blivit stående inslag på menyn hemma bl.a. Maldom. Har även provat Maldom utan tomatsåsen (allergi) och då ersatt den med kalvbuljong. Kanongott. Gärna fler recept! Har du recept på kobbe? Stekta Risbullar med kött eller grönsaksfyllning tror jag det är. Mvh Tina

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Tsk 😀 fantastiskt kul att läsa. Än så länge har jag inte recept på kobbe uppe på bloggen men förhoppningsvis har jag ett inom kort. Kram /Zeina

 13. Nu ska jag iväg till mataffären och köpta ingredienserna som fattas, på grund av din mat blogg fick jag självförtroendet att börja laga mat åt min man, det tog mig 2 år att börja, nu efter 3 år gör jag det dagligen, på grund av dig, tack. Du fick mig och hitta glädjen i matlagningen och inte bara vara nervös, som man brukar känna när folk ska smaka av sin mat de första gångerna. Är så glad för min hobby, hoppas du kommer med många fler recept. Ja tror jag har testat typ 70% av all din mat och gjort dom till mina dagliga matvanor. Tack Zeina. Ps all din mat påminner om min mammas, och det är de som gör det hela speciellt. Hoppas du kommer ut med en recept bok någon dag.

  1. Zeina Author says:

   Så fint att du skriver detta❤ Underbara du, det värmde i mitt hjärta. Det glädjer mig att du har börjat laga mat och tycker att det är kul. Lycka till fina❤ Massor med kramar till dig. Tack

 14. Fredrik says:

  Hej Zeina!
  Vilken sorts färs använder du?
  Spelar det någon roll vilken?
  Tack för all inspiration!

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Det spelar ingen roll vilken färs du använder 😀
   Kram

 15. Catharina says:

  Tack för alla goda recept! Det här var supergott och såsom de flesta av dina andra recept kommer det att göras igen!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close