Lobie bi lahme är en mustig gryta med gröna bönor och kött. Som de allra flesta libanesiska grytor smaksätts tomatsåsen med färsk tomat, koriander, mycket vitlök och sju kryddor. Blir en smakrik blandning, nästan som en fest för smaklökarna. Gillar du chili kan du gärna tillsätta det i grytan för att få lite sting på den.
6-8 portioner Lobie bi lahme
Ca 700 g valfri grytkött i bitar
300 g djupfryst eller färsk haricotverts (gröna bönor)
1 bunte koriander (ca 1 dl finhackad, funkar även med djupfryst koriander)
1 vitlökshuvud
1 gul lök
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan bytas ut mot 1 burk krossad tomat)
Ca 1 liter hett vatten
0,5-1 tsk sju kryddor- recept hittar du HÄR!
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Ris med vermicelli-recept HÄR!
Recept på vegetariskt lobia hittar du HÄR!
Recept på vegansk lobie hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med förberedelserna till grytan. Mortla vitlöksklyftorna till strimlor, hacka löken i tärningar, skala och hacka tomaterna. Hacka koriander och skär köttet i önskad storlek.
Hetta upp olja i en stor kastrull, bryn lök och kött tills köttet får färg. Vänd i vitlöken och fräs lite till. Vänd sedan i tomat och koriander, fräs i 3-4 minuter under omrörning. Vänd i tomatpuré, fräs ytterligare 1 min. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar och koka upp. Låt sedan få puttra under lock tills köttet är helt mört, ca 1,5-2 timmar. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Skär bönorna i ca 2 cm långa bitar. Hetta upp olja och fräs bönorna under omrörning i ca 2-3 min. Blanda ner bönorna i grytan, krydda med sju kryddor och låt allting få puttra i ytterligare 20-30 min. Servera med ris och sallad.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Ser otroligt gott, mustigt och smakrikt ut!
Ja visst gör den? Den är super god. Tack för att du skrev några rader. Kramar från mig /Zeina
Libanesiskt är så gott och Otroligt bra blogg / CAM. Göteborg
Tusen tack 😀 kram
Kan man hoppa över koriander har inte de hemma?
Det funkar jätte bra utan koriander 🙂
Grytkött.. Vilket kött ska jag köpa hos kötthandlaren? Jag är så dålig på vilka köttdelar som passar till vad…
Högrev, grytbitar av lamm eller kanske fransyska funkar bra 🙂
Du har verkligen en helt fantastisk matblogg och så duktig
Tack så jättemycket ❤
Zeina jag är så glad att jag hittat din sida jag visste om dig från Facebook sida .
Jag tror att du är libanesisk stämmer det.
Dina recept är så enkla att testa och smaskig.
Good luck Zeina .
Tack snälla. Så trevligt att du har hittat hit. Ja, jag kommer från Libanon. Ha det fint! Kram /Zeina
Gjorde nyss denna och måste säga att nästa gång jag gör den skall jag ha i 1liter oxbuljong istället för vatten. Det hade nog lyft den ytterliggare. Annars ett bra recept.
Den är väldigt god . Har gjort den flera gånger och familjen tyckte också om det
Asså det här blev galet gott
Modifierade lite…Använde kycklingfilé (kokade kortare tid än enl recept, men nästa gång provar vi med högrev för att koka längre å se vad skillnaden blir) och sen skärbönor istället för haricotverts samt hade inte koriandern i utan toppade istället…(alla i familjen tycker inte om koriander) Plus lite chili för att hotta upp den lite. Rekommenderas starkt
Tack för alla färgrika, goda och bra recept!
Letar först på din sida då jag söker recept att laga.
Stort TACK