Ris med vermicelli

Ris tillagat på “arabiskt vis” med stekt vermicelli. Vermicelli är små tunna spaghetti som steks i olja först innan det blandas i riset. Mina barn tycker att detta ris smakar popcorn. Det serveras bredvid de flesta arabiska grytor. Även väldigt gott att äta med en klick yoghurt, min absoluta favoriträtt när jag var ett barn!Vermicelli

6 portioner
6 dl ris- basmati eller klibbfri jasminris
2 dl vermicelli eller 3 st nystan (små tunna spaghettitrådar)
6 msk olja (1 msk per 1 dl ris)
2 tsk salt
Hett vatten som täcker riset med 1 cm

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten tills du får bort den mesta av stärkelsen. Låt rinna av och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en stor kastrull. Har du nystan vermicelli krossar du dem med handen först och slänger ner i grytan. Stek vermicellin under omrörning. HA KOLL, de blir snabbt bruna och bränns vid på några sekunder om man inte rör om. Sänk värmen, blanda i det avrunna riset och rör om så allting blandas ordentligt. Blanda i salt och det heta vattnet. Vattnet ska täcka riset med 1 cm, jag brukar mäta med fingret. Lägg på ett lock, koka upp, så fort det puttrar sänker du genast värmen. Låt sjuda under lock på svag värmen tills riset är klart, det tar ca 15-20 min, beroende på rissorten. Öppna upp locket efter i 15 min, fluffa till riset och blanda med en gaffel, känns riset torrt kan du ha i lite mer varmt vatten, lägg på locket och låt ångas i 5 min till. Låt inte riset bli överkokt. Känns riset klart kan du stänga av värmen och låta grytlocket vara på glänt, släpp ut ångan så riset inte blir allt för klibbigt. Servera med de flesta av de arabiska maträtter.
ris1
ris2
ris519vermicelli

Join the Conversation

 1. Hej! Jag lät riset ligga i vatten ca 2 rimmar innan. Kokade riset o efter 5 min var riset färdigt . Riskornen var mjuka, men massa vatten kvar. Fick hälla ut vattnet och sedan sänka värmen o låta det ånga på lägsta värme. Har också testat att inte låta riset ligga i vatten o då var riset köart efter 10 min men fortfarande massa vatten lvar me risk för att det skulle blivit som gröt om kah inte hällt ut varttnet

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Detta ris ska inte blötläggas, står inte det i receptet 🙂

 2. Rebecca says:

  Hej! Tack för en jättebra och inspirerande blogg 🙂 Jag hade tänkt laga det här receptet men ser nu att det jag köpt är färdigrostat vermicelli. Vet du om det fungerar med det istället?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Ursäkta sent svar från mig. Det funkar jättebra med rostad vermicelli, då hoppar du bara över biten där du ska steka vermicelllin och följer bara receptet 😀

   1. Antonina says:

    What does dl means?

    1. dl = decilitre = 1/10 litre

 3. Jag tycker den rostade vermicellin är otroligt god tillsammans med ris, köper färdigrostade. Undrar om de kan användas till något annat än ris?

 4. Linn andersson says:

  Åh jag älskar detta riset!
  Hade en väninna förut som var libanes. Hennes mamma gjorde alltid en supergod gryta med köttfärs och potatis (vet du namnet på grytan? Har du isåfall receptet ?) Och till den serverade hon alltid detta tillbehör.
  Det är dock lika gott att äta till yoghurt

 5. Hej! Stämmer det verkligen att det ska vara en matsked salt i? Jag gjorde med något mer ris än receptet, vågade inte ta så mycket salt trots det, och ändå blev det i saltaste laget. Ska det kanske stå 1 tsk?

  1. Anne-lie says:

   hej !det ska stå en tsk men jag hällde bara i en nypa smör lite olja och sen höllde jag i lite arabisk smör det gjorde susen!

 6. Mariana says:

  Hej!
  Det går inte att få tag på vermicelli i närområdet, kan det funka med risoni?
  Och vad blir resultatet om jag använder annat ris än basmati eller jasmin (vanligt parboiled)

 7. Maria Björkén says:

  Hej, har aldrig använt vermicelli tidigare, har sökt en del på butikers hemsidor för att hitta, men är osäker på vilken som är rätt sort. Är det: 100g To-Tan glasnudlar vermicelli eller 400g BamooTree vermicelli Risnudlar eller 500g RISCOSSA vermicelli Krossade Pasta? Tacksam för hjälp / Maria

  1. Malin says:

   Hejsan, riscossa använder vi här hemma 🙂

 8. Annelie Nilsson says:

  Har ätit arabiskt ris många gånger och lagat – men det var så länge sedan att jag hade glömt hur man gör. Vermicellerna får det att dofta popcorn i hela lägenheten. Mums! Snart ska jag sätta mig ner och hugga in. Det är sååå gott! Tack för alla underbara tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close