Libanesisk sallad med linser

En nyttig libanesisk sallad med fantastiska smaker. Gröna linser som får marineras i en syrlig vitlöksmarinad tillsammans med mynta och persilja. Den blir smakrik, matig och fräsch. Ett gott tillbehör till grillat och ett härligt inslag på buffébordet. De flesta grönsaker passar utmärkt att blanda med linserna.
Libanesisk sallad
6 portioner Libanesisk sallad
4 dl gröna linser
6 msk olivolja
6 st vitlöksklyftor
Ca 4 dl finhackad färsk persilja
1 dl finhackad färsk mynta eller 2-3 msk torkad mynta
2-3 st citroner (justera syra efter smak)
2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Förslag på grönsaker att blanda i salladen:
2 paprikor (gärna en grön och en röd)
1 gurka
2 tomater
TIPS! De flesta grönsaker funkar utmärkt att blanda med linserna. Ha i allt från morot, rödlök, avokado, färska champinjoner, potatis, chili till granatäppelkärnor.

Gör såhär:
Skölj linserna och lägg i en kastrull. Häll över vatten och koka upp, låt sjuda på medelvärme i ca 25-30 min, tills de mjuknar. De ska vara helt färdigkokta utan att de kokas sönder. Sila av när linserna är klara. Under tiden linserna kokas förbereder du vitlöksmarinaden. Finhacka vitlöksklyftorna, hetta upp 3 msk olivolja och fräs vitlöken på medelvärme. Vitlöken får inte brännas vid, fräs på låg värme i ca 4-5 min tills vitlöken får lite färg och mjuknar. Pressa i citronsaft, tillsätt spiskummin, salt, peppar och resten av olivoljan. Lägg linserna i en skål tillsammans med persilja och mynta, häll över marinaden och blanda väl. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron, olivolja, spiskummin eller salt. Ställ sedan i kylen minst 1 timme innan du blandar i grönsaker för godast smak, linserna klarar sig bra i kylen upp till 2 dagar. Hacka grönsaker efter smak och blanda med linserna. Servera med önskat tillbehör. Passar bra till grillat eller på buffén.Fotor_145755752996048Fotor_145755757502240Fotor_145755764855461Libanesisk sallad

Join the Conversation

  1. Jag är så glad att jag hittade din blogg! Så mycket god mat jag blir sugen på att laga. Tack!

    1. Zeina Author says:

      Och jag är jätte glad över att du har hittat hit 😀 hjärtligt välkommen och tusen tack! Kram

  2. Elisabet says:

    Bästa maten och baken☺
    Är här inne kollar på middagstips till vardag och helg!!
    Du gör min matlagning och bakning ännu roligare
    Vi äter nu nästan bara vegetarisk på veckorna
    Tack för en toppen blogg
    Mvh Elisabet

    1. Zeina Author says:

      SÅ HIMLA GLAD JAG BLIR NU! TACK så jätte mycket! Det värmer oerhört mycket, Önskar er all lycka till med matlagningen. Tack ännu en gång. Många kramar från mig 🙂

  3. Despoina says:

    Hej! Tack för receptet. Det blir mycket vätska kvar i marinaden (använde 2 saftiga citroner). Silar du den eller gör du någonting annat för att ta det bort?
    Mvh
    Despoina

  4. Zarah says:

    Helt fantastiskt gott!!
    Jag stekte upp några halvtråkiga små kvisttomater i halvor, rörde ner salladen och sedan hackad paprika. Serverade med rostat bröd och hummus. Så enkelt och så oerhört gott!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close