Sallad olivietårta

En fantastiskt god och festlig sallad olivietårta som passar att servera på högtider och fest. Den är både lyxig och enkel att laga. Sallad olivie är en festlig sallad som äts i många länder runt om i världen och varje land har sin egen version. Här har jag gjort den persiska varianten med en twist och serverat den som en smörgåstårta. Tårtan kan göras med hönökaka eller tunnbröd, nedan ser du två olika varianter.

10-12 portioner, 
6 stora skivor hönökaka eller tunnbröd
4 hårdkokta ägg
2 morötter
4 mellanstora potatisar
100 g djupfrysta ärtor
4-5 saltgurkor (gärna en persisk variant)
Ca 3 dl majonnäs
Saften från en halv citron
Salt & peppar
Kycklingen:
2 st kyckling bröstfileer
0,5 lök delad i klyftor
5 st pepparkorn
2 st lagerblad
Salt
Garnering:
Persilja, ärtor, majonnäs, tomat och citron 

Gör såhär:
Börja med att koka kycklingen. Lägg filéerna i en kastrull, häll över vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt sedan lök, lagerblad, svartpepparkorn och salt. Låt kycklingen koka tills den inte längre är rå, ca 20 min. Sila av, låt svalna och fördela kycklingen i strimlor. Ställ kycklingen åt sidan.

Skala och hacka morot små tärningar, koka dem mjuka utan att de kokas sönder. Skala potatis och dela i halvor, koka mjuka, sila av och mosa med en potatisstött (behåll gärna lite bitar i moset). Koka även ärtorna. Sila av och låt allting rinna av ordentligt. Hacka saltgurkorna och äggen i tärningar. Lägg alla grönsaker, kycklingen och äggen i en bunke, pressa över citron, krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt och blanda sedan i majonnäs. Blanda ordentligt utan att mosa sönder grönsakerna. Smaka av och krydda eventuellt mer. Låt fyllningen kallna i kylen en stund.

Montering av tårtan: Lägg två hönökakor eller ett tunt bröd på ett fat, bred ut sallad olivie på brödet. Toppa medt bröd och bred över fyllning. Fortsätt med samma process tills du har fyra lager bröd på varandra. Bred lite majonäss på det översta brödet, lägg på lite sallad oliv, garnera efter smak. Täck väl och låt gärna stå i kylen några timmar eller till nästa dag. Om du jobbar med tunnbröd och har fyllning över kan göra snittar (se bild nedan).

För att göra snittar : Lägg fyllning på ett bröd, rulla och skär i skivor. Gör samma sak med resterande bröd och ställ i kylen fram till servering.

Lägg fyllning på fyra brödskivor och garnera smörgåstårtan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close