Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Irak/ Iran/ Libanon/ Turkiet

Baklava i långpanna

Frasig och ljuvligt god baklava tillagad i långpanna.  Du kan göra baklava på många olika sätt, lite längre ner i detta inlägg har jag länkat till olika baklavarecept. Det är lite pilligt att laga baklava men inte det minsta svårt. Den blir allra godast om den får suga åt sig sirapen i 1-2 dagar innan servering.

1 långpanna med ca 35 bitar baklava
500 g filodeg
200 g smör (gärna osaltad smör)
500 g nötter (läs tips nedan) + 2 tsk kanel
Garnering:
2 dl osaltad pistage
Sirap:
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1,5 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1,5 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker
TIPS! Du kan fylla baklavan med sötmandel, valnötter eller pistage. Du kan även mixa fyllningen genom att ha i både valnötter och mandel. Jag har valnötter i min baklava och garnerat den med pistage.

Gör såhär
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna i rumstemperatur. Sirapen måste vara helt kall innan den ringlas på baklavan för att få en frasig konsistens på dem.

Finhacka nötterna och blanda med kanel. Smält smöret och låt svalna. Smörj en långpanna, 30×40 cm, med smör. Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt och täck sedan ordentligt. Tänk på att ALLTID hålla filodegen som du inte använder ordentligt täckta med en plastpåse, degen torkas snabbt ut och blir smulig.

Lägg ett ark med filodeg i långpannan och pensla med smör. Lägg på ett till ark filodeg och pensla med smör. Fortsätt tills du har 6 ark filodeg på varandra, pensla alltid varje filodegsark med smör. Strö sedan nötter på filodegen. Täck med ytterligare 6 ark filodeg, pensla varje filodeg med smör. Strö på resterande nötter. Täck med ytterligare 6 ark filodeg som du penslar med smör.

Värm ugnen till 175°. Skär bort överflödig filodeg från kanterna. Pensla ovansidan av baklavan med smör, skär ut ett fint mönster med en vass kniv. Baka mitt i ugnen tills baklavan är gyllene och genomgräddad, ca 30-40 min. Ta ut från ugnen och ringla den kalla sirapen jämnt över hela baklavan. Strö över finhackad pistage. Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt baklavan suga åt sig sirapen i minst 8 timmar, gärna i ca 24 timmar för godast smak och bäst konsistens på baklavan. Förvara sedan i kyl och låt stå i rumstemperatur en bra stund innan servering. Baklava kan även frysas in och tinas upp i rumstemperatur, klarar sig fint i frysen upp till 3 månader.

FLER GODA RECEPT PÅ BAKLAVA:
Baklava burma
Chokladbaklava
Baklava med kataifi
Znoud el set
Lättlagad baklava

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anonym
  22/04/2020 at 21:20

  hur mycket kanel har du tagit? Varför använder du kanel?

 • Reply
  Nafeesa
  07/07/2020 at 16:01

  Jag undrar behöver man både under och över värmen ?

 • Leave a Reply