Baklava Burma

Baklava! Denna ljuvliga kaka som är sådär härligt frasig och söt. Variationerna på baklava är många. Jag har recept på chokladbaklava HÄR! kataifibaklava HÄR! lättgjord baklava HÄR! och baklava fylld med kräm HÄR! En festlig kaka som gärna servers vid högtider i Mellanöstern Turkiet och Iran. Även Grekland har olika sorters baklava, där smaksätts de vanligtvis med kanel och sötas med honung. Hur man än väljer att göra sin baklava så är den en given succé på fikabordet!
Baklava-4

Ca 56 bitar baklava
500 g filodeg
200 g smör (gärna osaltad smör)
500 g nötter (läs tips nedan)
Smaksättning till nötterna, välj en sort:
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
Garnering:
2 dl osaltad pistage
Sirap:
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1,5 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1,5 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker
TIPS! Du kan fylla nötterna med sötmandel, valnötter eller pistage. Du kan även mixa fyllningen genom att ha i både valnötter och mandel. Jag har mandel i min baklava men jag tycker personligen att valnötter smakar bäst.

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna i rumstemperatur. Sirapen måste vara helt kall innan den ringlas på baklavan för att få en frasig konsistens på dem.

Finhacka nötterna och blanda med smaksättning. Tillsätt ca 4 msk av sirapen som du har kokat i nötterna och blanda. Smält smöret och låt svalna. Smörj en långpanna med smör. Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt och täck sedan ordentligt. Tänk på att ALLTID hålla filodegen som du inte använder ordentligt täckta med en plastpåse, degen torkas snabbt ut och blir smulig. Lägg ett ark fildeg på bakbord och pensla med smält smör, lägg på ett till ark och pensla igen, gör om detta tills du har 4 stycken filodegsark på varandra. Pensla alltid varje ark med smör. Lägg en rad finhackade nötter längst ut på filodegskanten från kortsidan. Rull varsamt men bestämt. När du kommit till mitten skär du bort rullen. Fyll den ena halvan på samma sätt och rulla. Gör samma procedur tills du använt alla filodeg. Hacka eventuellt mer nötter eller smält mer smör om det behövs. När alla rullar är klara skär du ut dem i önskad storlek.

Värm ugnen till 175°. Baka mitt i ugnen i ca 30-40 min, tills baklavan får en gyllene färg. Under tiden baklavan tillagas förbereder du pistagenötterna, finhacka dem (gärna i en matberedare). Så fort du tagit ut baklavan ringlar du över den kalla sirapen. Sirapen ska vara kall och baklavan varm. Du kan ringla över all sirap eller lite mindre, justera sötman efter smak, jag har i nästan allt.  Strö direkt på pistagenötterna så de fastnar på toppen av varje baklavabit. Låt plåten stå några timmar, gärna minst 10 timmar så baklavan suger åt sig sirapen och blir frasig. Du ska inte täcka plåten. Förvara sedan baklava i kakburk, de klarar sig i rumstemperatur i 2 veckor och frys upp till 3 månader.

IMG_3226   IMG_3236IMG_3244IMG_3251  IMG_3281  IMG_3326   IMG_3353 IMG_3363Baklava-3

Join the Conversation

  1. Ma sha Allah søster for en nydelig baklava!, jeg lagde den forrige Eid uten sukker, erstattet alt sukker med flytende honning og den ble fantastisk god, denne gangen for Eid el Adha blir det med sukkerlake! tusen takk for alle dine inspirerende oppskrifter

  2. ✔️Bra recept på baklava.smakar underbart!!
    tack❤️

  3. Jättegod fyllning. Men ska inte baklava burma var “skrynklig”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close