Chokladbaklava

The baklava to die for! Krispiga filodegsbakelser fyllda med nötter och hasselnötskräm, fantastisk bakelse. Chokladbaklava är en favorit i Grekland och Mellanöstern. Den är ganska söt, precis som en baklava ska vara, så en liten munsbit gör susen för sockersuget. 
ChokladbaklavaIMG_1484

Ca 30 bitar chokladbaklava
450 g filodeg
200 g smör (gärna osaltad smör)
500 g hasselnötskräm
2 dl flytande flytande honung eller sirap
200 g nötter av valfri sort
Förslag på nötter, välj en sort eller mixa fritt:
Hasselnötter, mandel, valnötter, pistage (jag tog hasselnötter och sötmandel)

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärderme. Hacka nötterna, smält smöret och värm upp hasselnötskrämen några sekunder i micron så den mjuknar och blir bredbar. Smörj en ugnsform, ca 24×30 cm, med smör. Skär filodegen så arken passar in i formen. Tänk på att ALLTID hålla filodegen som du inte använder ordentligt täckta med en plastpåse, degen torkas snabbt ut och blir smulig.

Lägg ett ark filodeg i formen, smörj med smält smör, fortsätt gör så tills du har 6 ark filodeg på varandra och pensla med smör mellan varje lager. Bred på 1/3 av hasselnötskrämen, strö över nötter. Lägg på ytterligare 6 ark filodeg och pensla med smält smör mellan varje lager. På med hasselnötskräm, nötter och honung. Gör om samma process och avsluta med att täcka baklavan med 6 ark filodeg. Du ska alltså ha 3 lager med hasselnötskräm, glöm inte att pensla med smör mellan varje lager. Pensla ovansidan av baklavan med smör, skär ut ett fint mönster med en vass kniv och strö på lite nötter. Baka mitt i ugnen tills den får en fin gyllene färg, ca 30 min.

Så fort den kommit ut ur ugnen ringlar du över honung/sirap. Låt baklavan stå minst 2 timmar i rumstemperatur utan att du täcker den, gärna i ca 10 timmar så den hinner suga till sig all honung. Servera den kall. Förvara kakan i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar och funkar bra att frysas in. Håller sig i frysen upp till 3 månader och tinas bäst upp i rumstemperatur.
Fotor_145460008996377 Fotor_145460013013639 Fotor_145460021301939 Fotor_145460024835549
IMG_1466
Chokladbaklava

Join the Conversation

 1. Tanja says:

  Zeina, tack för alla fantastiska recept! Matlagning har blivit så mycket roligare. Den här nutellabaklavan har gjort succé vem jag än bjudit den på.

  1. Zeina Author says:

   Tack snälla 😀 så himla kul att läsa. Tack!!!!

 2. Hej! Vart kan man köpa just dendär filodegen du har använt?

  1. Zeina Author says:

   Jag köper min i orientaliska livsmedelsbutiker 🙂

 3. Min pojkvän dog lite grann när han såg den. Nötter och nutella i ett kan inte bli bättre. Nu ska jag försöka göra baklava för första gången i mitt liv. Mamma brukar alltid göra den till pappa. Hoppas jag lyckas 🙂 Mammas mat blir alltid bättre. 🙂

  1. Zeina Author says:

   Åh lycka till, håller tummarna att det blir bra. Tack fina du för att du skriver några rader till mig. Ha det fint /Zeina

 4. Selma says:

  När du säger sirap syftar du på den egna man gör vanligtvis till baklava eller sirap som används till bakning som man köper (ljes eller mörk)? Kan man också eventuellt testa kombinationen salta mandlar i baklavan eller blir det konstigt? Funkar så nämligen bra i mjölkchoklad:))))

  1. Zeina Author says:

   Ljus sirap (den vita) eller den man kokar själv funkar bra. Mums, salta mandlar låter riktigt gott. Det ska nog funka superbra 😀

 5. Fatiha says:

  Salam

  Vill försöka göra glutenfri baklava till jobbet.
  Du har inga bra rekommendationer på detta?
  Filodeg är väl rätt svårt att hitta glutenfri eller?

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Jag ha ingen aning om det finns glutenfri filodeg, har aldrig sett det i affären. Lycka till och hoppas att du hittar det. Kram

 6. Hej Zeina!
  jag ville fråga om chokladbaklavan. Det lite svårt och veta hur många deg man ska lägga ska man pensla och smörja choklad och sedan lägga eventuellt en till deg och repetera?

  1. Zeina Author says:

   Du ska lägga 6 stycken filodeg på varandra innan du har på nuttella. Du ska pensla med smör mellan varje filodeg. Alltså tar du en deg, smörj med smör, ta en till och smörj med smör och fortsätt tills du har 6 stycken filodeg på varandra, ta sen nutella 😀

   1. Tack så mycket Zeina nu förstod jag metoden med choklad baklavan.

    Kram
    Soha

 7. Jag är en stor beundrare av dina utstökta recept som du inspirerar oss med varje dag. Man vill bara älska och laga mat när man tittar på dina fina bilder. Det jag tycker om med dina recept är att du lägger upp bilder där du eventuellt visar hur du gör vilket inte många matbloggar gör.

  1. Zeina Author says:

   Tusen tack 😀 Kul att du gillar mina steg för steg bilder. Vet att de underlättar för många. Kram

 8. Lejla says:

  Tack snälla Zeina för alla dina perfekta recept! Har aldrig misslyckats med nåt jag lagat efter dina recept och ikväll åt vi både mat och efterrätt från din blogg.

 9. Sanela says:

  Zeina du är bara bäst. Rekomenderar till alla din goda både maträtter och desserter. Mina favoriter är baklava med ckohlad och kyckling röra
  Fortsätt så här för du är verkligen bäst ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close