Fluffiga briochebröd fyllda med vaniljkräm. En venetiansk klassiker som passar lika bra att serveras till frukost eller fikat. En klassisk brioche veneziana görs med hemmagjord vaniljkräm men jag har fuskat med en snabbvispad.
10 st brioche
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 dl ljummet vatten
3 st ägg
2 msk honung
125 g rumsvarmt smör
Ca 7-8 dl vetemjöl special
0,5 tsk salt
Fyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver
Topping:
Pärlsocker
Florsocker
Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet vatten. Vipsa äggen lite lätt och blanda ner med jästen. Tillsätt honung, vetemjöl (börja med att ha i 7 dl mjöl) och salt. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Hacka smöret i kuber och arbeta in i degen. Låt degen knådas i 5 min, tills smöret har knådats in ordentligt i degen och den känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är alldeles för kladdig. Degen ska gärna vara lite kladdig.
Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i ca 35 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen. Lägg sedan i en spritspåse.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Tryck försiktigt spritsen mitt i briochebröden och sprita lite vaniljkräm i bullen och fortsätt spritsa på toppen av bullen. Toppa med pärlsocker och baka gyllene mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna på ett galler, pudra sedan med florsocker.