Köttfärspirog i långpanna

Jag hade planerat att göra 20 st små piroger med det slutade med att jag helt enkelt la hela degen på en plåt, toppade med den goda fyllningen och formade en megastor pirog! Barnen älskade den. Förutom att det gick mycket snabbare att forma en enda pirog istället för att göra många små, det blev även fantastiskt gott. Pirogen blev extra fluffig och saftig. Jag serverade en stor skål tzatiski bredvid. Mums!

1 superstor pirog eller 2 mindre
Degen:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllningen:
350 g köttfärs eller veggofärs
1 gul lök. fihackad
1 morot, riven
400 g krossad tomat
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 msk soja
3/4 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
200 g riven ost
Pensling:
Ägg
Sesamfrön (valfritt)

Serveringsförslag:
Tzatsiki

Gör såhär:
Fyllningen: Hetta upp olja i en stekpanna , fräs lök och morot mjuka. Tillsätt färs, kryddorna och stek tills färsen är genomstekt. Häll i chilisåsen, krossad tomat och låt koka under lock i ca 15 min (tills morot och lök är helt mjuka). Ta bort locket och låt puttra i ca 15 min till. Såsen ska inte vara vattnig, låt det mesta av vätskan koka bort. Rör om då och då, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Ställ åt sidan och låt kallna innan du fyller pirogerna.

Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg upp degen på mjölad bakbord. Behåll degen som den är eller dela i två bitar om du ska göra två piroger. Jag gjorde en stor pirog. Kavla ut degen till en avlång platta lyft över degplattan till en plåt med bakplåtspapper.

Lägg fyllningen mitt på degen, toppa med riven ost. Vik in kanterna och nyp ihop tills ordentligt tills du får en fin pirog. Viktigt att du nyper ihop kanterna ordentligt, annars öppnas pirogen upp när den gräddas. Pensla kanterna med äg, strö på sesamfrön. Grädda gyllene mitt i ugnen i ca 15-17 min. Låt svalna nån minut på plåten och servera. Vi åt tsatsiki bredvid. 

Join the Conversation

  1. Gjorde detta recept igår men 20st små piroger istället för en stor. Fantastiskt goda tyckte hela familjen! Degen blev verkligen frasig i kanterna. Gjorde även Zeinas treveckorssallad till som var underbar. Kommer absolut göra dess igen. Tack Zeina!

  2. Hanna says:

    Detta blev fredagsmiddagen igår och det blev så bra! Brödet är luftigt och härligt och blev inte alls blött i botten som jag befarade. Så smarrigt – måste testas! Längtar efter att testa olika innehåll på denna också. Bönor t ex.

  3. Milla says:

    Det här låter så gott. I Finland älskar vi piroger av alla de slag. Det går snabbt att göra en större pirog och den blir perfekt att ta med på en utflykt. Breda kanter gör att man kan hålla pirogen i handen utan att kladda ner sig.

  4. Pernilla says:

    Gjorde denna nyss och hela familjen älskade den, gjorde en grakisk tsatsiki till och en sallad. Helt perfekt kommer göras många fler gånger

  5. Sandra says:

    Kan man byta ut smöret?

  6. Jocke says:

    Godaste pirogen någonsin, magiskt gott wow tack Zeina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close