Kafta- Lättlagad köttfärskebab i långpanna

Kafta- är en lättlagad version på köttfärskebab. Man trycker ut en kryddig färsblandning och garnerar med grönsaker. Sen grillas allting i ugnen, GOTT! En festlig rätt som är enkel att laga. Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag uppdaterat. Kebab

6-8 portioner köttfärskebab
Kebaben:
1 kg köttfärs – välj färs efter smak
1 liten rödlök- finhackad
1 liten bunt persilja- finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk kaftakrydda- köp färdig mix eller ersätt det med 7 kryddor, recept på 7 kryddor HÄR!
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Garnering:
2 rödlök
3-4 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprikor hackad i klyftor
3 st tomater
4-5 msk olivolja
1,5 msk sumak (en syrlig krydda från mellanöstern, används mycket i sallader, ger en frisk och syrlig smak. Finns att hitta bredvid kryddorna i de flesta matvarubutiker med brett sortiment. Hittar du inte sumak kan du ersätta det med lite citron)
TIPS! Det funkar utmärkt att krydda och förbereda färsen flera timmar innan servering. Platta ut den i plåten och förvara i kylen tills det är dags att äta. Sen är det bara att grilla det snabbt i ugnen. Färsen klarar sig i flera timmar i kylen.

Glöm inte att följa Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! och Facebook HÄR!

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till kebaben, blanda inte färsen mer än nödvändigt så den inte tråda sig och köttet blir segt. Platta sedan ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm. Skär ut jämnstora kebabbitar (se bild). Skär rödlök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna och lägg dem över färsen. Lägg även på några sivri eller paprikaklyftor

Värm ugnen till 275° och ha gärna grillfunktionen på. När ugnen är riktigt varm, ringlar du olivolja över allting på plåten och strör på sumak. Ta in plåten i mitten av ugnen och grilla i ca 15 min. Ta ut och servera genast. Passar utmärkt till sallad, pommes, ris, bulgur eller några av förslagen nedan.
TIPS! På tillbehör som passar till:
Kebabsås– recept HÄR!
Orientaliskt tunnbröd- recept HÄR!
Hummus- recept HÄR! Tzatsiki- recept HÄR!
Kebab
IMG_5523Kebab

Join the Conversation

  1. Ghada says:

    Hej Zeina!
    Kan man byta ut köttfärsen mot kycklingfärs istället? eller blir det inte gott då?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Ja det ska väl kunna gå tycker jag, har dock inte testat själv 🙂

  2. Isabelle Szczepaniec says:

    Asalam aleykum kafta kryddan är den sjukryddor? I ett annat recept står det sjukryddor men här står det kafta men hittar det inte.

    1. Zeina Author says:

      Salam,
      Det är kaftankrydda jag menar här. Har du inte det hemma så funkar det bra med sju kryddor

      1. Isabelle Szczepaniec says:

        Vet du ungefär vad kaftankryddan innehåller

        1. Zeina Author says:

          Brukar köpa den färdigblandad i affären, vet inte riktigt vad den innehåller, men den är ganska lik sju kryddor i smaken.

          1. Isabelle Szczepaniec says:

            Tack så hemskt mycket. Massa matlagning idag då det kommer gäster. Blir din av dina kycklinggrytor med.

  3. sandra says:

    Ska testa denna idag, passade på att blanda ihop färsen medan barnen sov middag. Och tänkte tillaga den innan maken kommer hem. Går det bra att förvara den i kylen innan man lägger in den i ugnen?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jätte bra 🙂

  4. Stina says:

    Hej! Jag gjirde färsen nu kl 15.. och skulle laga den till middag. Det blev ändrade planer så nu måste jag göra den till imorgon lunch istället. Går det tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close