Detta är en av de godaste grytor jag har ätit. Mustig jamaicansk köttgryta. Smakerna är ljuvliga! Traditionellt görs oxtail stew med oxsvans, det är viktig ingrediens i grytan, jag har dock fuskat och använt högrev istället. Inte hundra procent som originalet men fantastiskt god ändå.
6 portioner
Köttet:
1 kg grytkött (läs tips i rubriken ovan)
2 vitlökslyftor
0,5 citron
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver eller cayenpeppar
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen kryddpeppar
Grytan:
1 gul lök
1 gul paprika (valfritt)
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 scotch bonett eller habanero
1 tsk torkad timjan eller en liten näve färsk timjan
1,5 msk worcestershiresås (kan ersättas med japansk soja)
1 msk japansk soja
2-3 st morötter
1 frp kokta stora vita bönor, sköljda och avrunna (á 400 g)
2 buljongtärningar eller 2 msk fond (kött eller grönsakssmak)
1 msk majsstärkelse
Olja till stekning
6 dl vatten
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Skär köttet i lagom stora bitar. Lägg i en bunke, pressa citron och vitlök över. Tillsätt kryddpeppar, timjan, spiskummin och paprikapulver. Blanda noga och låt gärna marineras en stund eller över natten. Om du inte hinner marinera är det bara att köra direkt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar tills det får ordentligt med stekyta. Ställ åt sidan.
Hacka lök och paprika i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek lök och paprika under omrörning. Strimla salladslöken och finhacka vitlöken. Vänd ner i grytan och fräs lite till. Vänd ner köttet i grytan och fräs allting lite snabbt. Tillsätt scotch bonett/habanero, timjan, worcestershiresås, soja, buljong och kokhett vatten. Låt köttet koka under lock på medelhög värme i ca 1,5 h, tills köttet är mört. Skala skär morot i slantar, vänd ner i grytan med bönorna. Låt grytan puttra under lock i ca 20 min till.
Späd ut majsstärkelse i ca 2 msk vatten och rör ner i grytan. Blanda noga och låt puttra i ca 5 min till utan lock, tills grytan tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Wow vilken fantastisk gryta! Mustig, värmande och smakrik. Gjorde den igår och den blev perfekt. En ny favorit, tack Zeina!
Vi tål en hel del, men med en habanero så blev det alldeles för starkt! Fantastiska smaker, men outhärdlig hetta. Skippar eller minskar ner på habbaneron nästa gång.
Då tål ni inte en hel del
Dum som jag är skulle sett på bilden hel habanero kanske int hackad det går lite bråttom så här kl 00.på kvällen undrar vad min man säger i morgon när han får den till lunch.
Om man ska se det roligt mina läppar ganska fylliga som det känns, men, men hett är gött.
Tack för många bra recept
Lagade med oxsvans. Fantastiskt gott. Kommer garanterat att laga flera ggr. Rekommenderar också oxsvanssoppa med lite sherry i för den som vill. Otroligt gott, den godaste köttsoppan.