Oxtail stew är en av de mest populära och omtyckta rätter i Jamaica. Jag är inte överraskad, det är en av de godaste maträtter jag någonsin har smakat. Mina barn jublade högt när dom fick smaka oxtail stew för första gången. “VAD ÄR DETTA?” utbrast dom i ren eufori! Du kommer att förstå känslan när du testar detta recept och lagar grytan. Ingredienslistan är lång men det är mest kryddor och smaksättningar som ska i och grytan är inte det minsta svår att laga. Nedan länkar jag till en mer lättlagad variant gjord med högrev. Hoppas att det ska smaka!
6 portioner
Köttet:
1,5 kg oxsvans
4 vitlökslyftor
1 msk riven ingefära
0,5 citron
1 msk torkad timjan
1 msk paprikapulver eller cayenpeppar
2 tsk spiskummin
1 tsk malen kryddpeppar
Grytan:
1 gul lök
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
3 st salladslökar
1-2 st scotch bonett eller habanero
2 tsk torkad timjan eller en liten näve färsk timjan
1 msk paprikapulver
2 msk worcestershiresås (kan ersättas med japansk soja)
2 msk japansk soja
2-3 st morötter
1 frp kokta stora vita bönor, sköljda och avrunna (á 400 g)
2 buljongtärningar eller 2 msk fond (kött eller grönsakssmak)
1 msk majsstärkelse
Rapsolja till stekning
Ca 8 dl vatten
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Jamaicansk rice and peas- recept HÄR!
Syrlig sallad
Recept på “oxtail stew” gjord med högrev hittar du HÄR!
Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort överflödigt fet och lägg i en bunke. Pressa citron på köttet. Riv vitlök och ingefära över köttet. Tillsätt kryddpeppar, timjan, spiskummin och paprikapulver. Blanda noga och låt gärna marineras en stund eller över natten. Om du inte hinner marinera är det bara att köra direkt.
Hacka lök och paprika i tärningar. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek lök och paprika under omrörning. Strimla salladslöken och finhacka vitlöken. Vänd ner i grytan och fräs lite till. Vänd ner köttet i grytan och stek tills köttet får en fin färg. Tillsätt scotch bonett/habanero, timjan, paprikapulver, worcestershiresås, soja, buljong och kokhett vatten. Låt köttet koka under lock på medelhög värme i ca 2-3 h, tills köttet är helt mört. Skala skär morot i slantar, vänd ner i grytan med bönorna. Låt grytan puttra under lock i ca 20 min till.
Späd ut majsstärkelse i ca 2 msk vatten och rör ner i grytan. Blanda noga och låt puttra i ca 5 min till utan lock, tills grytan tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.
Låter så gott!
Kan man ta något annat kött som ni tror passar lika bra?
Läste nu ett annat recept du har med högrev:)
Det här måste testas. Jag älskar oxsvanssoppa, men det här blir en intressat måltid med andra smaker.
z6r8t4