Jag gjorde ett experiment i köket som resulterade i en alldeles fantastisk middag! Med inspiration av tikka masala lagade jag en mustig linsgryta som serverades med ugnsrostad blomkål och snabba vitlöksnaan. Vilka smaker! Ljuvligt gott blev det 😀
4 portioner
Linsmasala:
3 dl röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 färsk röd chili (om du gillar hetta)
2 msk tomatpuré
2 tsk garam masala
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 frp krossad tomat (ca 400 g)
250 ml kokosmjölk
Salt & peppar
Olja till stekning
Blomkål:
1 blomkålshuvud
0,5 dl rapsolja
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk garam masala
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Snabba vitlöksnaan
Koriander och lime
Recept på bröden hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, riv ingefäran, hacka vitlök och chili fint. Hetta upp olja och stek löken glansig. Vänd i chili, vitlök och ingefära, stek under omrörning i ca 1 min. Vänd i garam masala, spiskummin, paprikapulver, tomatpuré och fräs lite till. Vänd i linserna och blanda. Häll över krossad tomat, kokosmjölk, 2 dl vatten och blanda. Smaka av med salt & peppar, låt såsen puttra under lock tills linserna mjuknar, ca 25-30 min, rör om med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. Under tiden grytan puttrar kan du förbereda blomkålen.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär blomkålshuvudet i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla blomkålen med olja, strö på kryddorna och baka mitt i ugnen i ca 15 min. Lägg upp rostad blomkål på en tallrik, toppa med linsmasala, koriander och pressa lime över.
Helt underbar!
Slängde i en tärning buljong och använde lite mer vatten men gud så trevligt och lättlagat!
Nu ska jag springa till mataffären och köpa blomkål. Det här låter otroligt gott och lättlagat.
Supergott! En klar favorit här hemma.
Väldigt gott